Privacyverklaring

Helft Belgische werknemers wil zelf loonpakket kiezen met cafetariaplan

13 november 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Bruce Fecheyr-Lippens

Het effect van de automatische loonindexering laat zich voelen. Belgische werknemers geven het meest aan dat hun werkgever de inflatie vorig jaar voldoende heeft gecompenseerd. Toch ervaart nog een op drie werkende Belgen financiële stress. “Een cafetariaplan met voordelen op maat van de medewerker, versterkt de loontransparantie en de productiviteit.”

Meer dan de helft van de Belgische werknemers heeft interesse in een cafetariaplan, omdat ze graag zelf één of meerdere voordelen kiezen. Tegelijk staan werkgevers zelf onder druk door gestegen loonkosten en de toepassing van de wet op de loontransparantie tegen 2026. Die vaststellingen blijken uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 5.118 Europese werkgevers en 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

Financiële stress en compensatie van inflatie

Belgische werknemers geven aan dat - in vergelijking met hun Europese collega's - hun werkgever de inflatie voldoende heeft gecompenseerd. Toch kampt nog steeds één op de drie Belgen met financiële stress. Deze stress is in België iets lager dan in landen zoals Frankrijk, Kroatië en Finland, maar vormt nog altijd een significant aandachtspunt voor bedrijven.

Werkgevers pakken deze uitdaging deels aan door voordelen zoals loonindexering, bonussen en extra voordelen te bieden. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de werknemers bijkomende voordelen zoals een ziekteverzekering of pensioenregeling waarderen. In een economische context waarin loonkosten toenemen, blijft het echter zoeken naar een balans tussen voldoende compensatie en betaalbaarheid.

Flexibele verloning: de opkomst van het cafetariaplan

Flexibele verloning wint aan populariteit onder Belgische werknemers, die steeds vaker hun loonpakket willen personaliseren. Werknemers willen voordelen die aansluiten op hun unieke behoeften en levensstijlen, wat hun productiviteit stimuleert. 51% van de Belgische werknemers wil een deel van hun verloning zelf samenstellen. Extra vakantiedagen (19%), de terugbetaling van pensioensparen (50%) en multimedia (16%) blijven de meest gekozen voordelen in een cafetariaplan. Het cafetariaplan is een manier om medewerkers keuzevrijheid te bieden zonder extra kosten voor werkgevers.

Top vijf uitdagingen in het verloningsbeleid

De hoge loonkost en de verplichte invoering van de loontransparantie in 2026 zet ook werkgevers onder druk. Uit het onderzoek van SD Worx komen vijf belangrijke uitdagingen voor Belgische werkgevers naar voren:

    1. 34% van de Belgische werkgevers ziet loontransparantie als topprioriteit. de Europese wetgeving rond loontransparantie vraagt bedrijven tegen 2026 meer openheid over hun beloningsstructuur. Op dit moment heeft slechts 19% van de werkgevers concrete maatregelen genomen, terwijl 53% hier nog geen plannen voor heeft.
    2. 30% beschouwt het financiële welzijn van hun werknemers en het verminderen van financiële stress als een van de vijf grootste uitdagingen. Dit vereist een verloningsbeleid dat niet alleen inflatie compenseert, maar ook inspeelt op de vraag naar bijkomende voordelen.
    3. De gestegen loonkosten blijven voor 29% van de Belgische bedrijven een uitdaging. Meer dan de helft van de Belgische werkgevers zag het afgelopen jaar de loonkosten toenemen, vaak in sterkere mate dan in de buurlanden.
    4. Interne gelijkheid, waarbij werknemers gelijk loon ontvangen voor gelijkwaardig werk, vormt in België de vierde uitdaging. De helft van de bevraagde bedrijven heeft geen concrete plannen om dit aan te pakken. Een kwart is er actief mee bezig en nog eens een kwart plant dit in de toekomst (26%).
    5. Flexibele verloning – Belgische werknemers zijn vragende partij voor meer keuzevrijheid in hun verloning. Een kwart van de werkgevers beschouwt dit als een topprioriteit en ziet het cafetariaplan als een middel om transparant en flexibel tegemoet te komen aan de wensen van medewerkers. “Belgische werknemers zijn vragende partij. Tegelijk staan loonkosten onder druk. Tine Vinck van SD Worx: “Met een systeem van flexibele verloning krijgt de medewerker keuzevrijheid in het loonpakket zonder extra kosten voor de werkgever. Bovendien verhoogt de transparantie. De medewerker kent de waarde van de voordelen. Het cafetariaplan biedt een oplossing op maat voor de werknemer.”

Vier bouwstenen voor een toekomstgericht verloningsbeleid

Volgens Bruce Fecheyr-Lippens, chief people director bij SD Worx, zijn er vier belangrijke elementen voor een succesvol verloningsbeleid.

  1. Ten eerste, een strategisch loonbeleid dat aantrekkelijk is voor talent.
  2. Ten tweede, een balans tussen loonkosten en arbeidsvoorwaarden. “Een mix van financiële en niet-financiële voordelen verhoogt de tevredenheid en het welzijn van de medewerkers.”
  3. Daarnaast is een aanbod van gepersonaliseerde voordelen belangrijk. Gepersonaliseerde en flexibele voordelen stimuleren de productiviteit.
  4. Tot slot is transparantie over het beloningsbeleid belangrijk. Transparante communicatie over verloning kan bijdragen aan vertrouwen en gelijke kansen binnen de organisatie.