Saskia Van Uffelen is manager future workforce bij Agoria en een gezaghebbende stem in het ICT-landschap. Ze kijkt uit naar haar deelname aan het paneldebat op AI For Finance. “Durft finance voorbij de kwartaalcijfers te kijken en een cultuurverandering realiseren op een horizon van drie tot vijf jaar?”
De cruciale vraag voor ondernemingen vandaag is of ze hun zakelijke strategie nog zullen realiseren met de huidige competenties. Daarover debatteert Saskia Van Uffelen graag met business leaders. “Ze staan voor een arsenaal aan uitdagingen: geopolitiek, financiële efficiëntie, duurzaamheid, regelgeving, diversiteit en inclusie, en uiteraard digitalisering. Om die het hoofd te bieden, is een proces van lange duur nodig waar je vandaag mee dient te beginnen. Kijk dus voorbij de kwartaalcijfers, want een culturele shift die iedereen meeneemt vraagt een jarenplanning. In finance regeert nog vaak het kortetermijndenken.”
Technologie helpt het werk efficiënter te maken. Toch tempert Saskia Van Uffelen de heisa over artificiële intelligentie en generatieve AI. “Iedere job die verdwijnt door AI, brengt ook drie nieuwe jobs met zich mee, weliswaar met andere skills. Daarom is het essentieel dat mensen nieuwe skills verwerven. Ik zeg: leve het lang leren. België heeft echter een lage leercultuur. Alle faciliteiten om te leren zijn aanwezig, nu moet het leergedrag volgen. Ook dat is een cultuurverandering.”
De AI- en cyberskills zijn schaars. Er studeren voorlopig nauwelijks experten in dat domein af. De bestaande arbeidspopulatie staat dus voor een stevige upskilling. Saskia Van Uffelen raadt organisaties aan een wervend verhaal te ontwikkelen. “Medewerkers willen weten waar we naartoe evolueren en wat hun bijdrage is. Beslis en communiceer als organisatie waar je wil staan in 2040, niet in het volgende kwartaal. Helaas is die dimensie in sommige financiële departementen nog steeds niet aanwezig.”
De valkuil van de ambitie naar een culturele shift is de beperking om te blijven kortetermijndenken en -handelen, bijvoorbeeld de klassieke aanpak van veranderingen in organisaties: een analyse door een consultant, een veranderingsmanager met een actieplan en de berekening van de return on investment. “Dat werkt niet”, poneert Saskia Van Uffelen. “Een echte cultuurverandering neemt drie tot vijf jaar, inclusief voor jezelf als individueel persoon. Want je bent de ceo van je eigen verantwoordelijkheden.”
Ze pleit voor open toegang tot AI en GenAI, ook binnen financiële departementen. “Uiteraard heb je een degelijke governance en beveiliging nodig, maar bouw geen muur rond de technologie. Laat medewerkers experimenteren met de mogelijkheden van de technologie. Zo leren ze ook de schaduwzijde van de medaille en de gevaren kennen.”
CSRD en DORA (digital operational resilience act) brengen voor de financiële afdeling een golf aan regelgeving en rapportering met zich mee. Saskia Van Uffelen ziet er niettegenstaande de opportuniteiten van in. “We spreken voorlopig niet dezelfde datataal, daarom hebben we de policies nodig. Ze helpen ook om de financiële en niet-financiële maturiteit van de organisatie beter in te schatten. Ik hoop dat op termijn alle slimme data samenkomen, zodat er een langetermijnplan kan ontstaan over alle organisatorische entiteiten heen. Want in een geconnecteerde wereld, heb je organisaties en culturen nodig die wendbaar zijn.”
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.