Privacyverklaring

Stijgende vraag naar senior accountants

29 augustus 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Sevrine Mouffok

Senior accountants zijn gegeerd op de Belgische arbeidsmarkt. Digitalisering en automatisering hebben een positieve invloed op de doorgroeimogelijkheden van een senior accountant. “Gemiddeld verdient een senior accountant een brutomaandsalaris van 3.900 tot 4.700 euro”, zegt Sevrine Mouffok, senior consultant in de financedivisie van Robert Walters.

Wat maakt van iemand een goede senior accountant?

Sevrine Mouffok: “Uiteraard moet een senior accountant cijfermatig heel sterk zijn, nauwkeurig, organisatorisch en stressbestendig. Om als accountant door te groeien naar een succesvolle senior accountant is het belangrijk om kritisch te zijn en proactief na te denken en de nodige linken te weten leggen. Daarnaast moet een senior accountant communicatief zijn en geloofwaardig, zodat de conclusies en bevindingen met betrekking tot de resultaten op een professionele manier gecommuniceerd worden aan het management. Senior accountants die werken in de regio Brussel of voor een internationale organisatie moeten uiteraard ook over een goede talenkennis beschikken, aangezien ze in nauw contact staan met teamleden in hun eigen kantoor, maar vaak ook met businesspartners in andere landen waar de organisatie actief is.”

In welke mate is de job van senior accountant in een kmo anders dan die in een internationale organisatie of in een boekhoudkantoor?

“Een senior accountant in een boekhoudkantoor werkt op verschillende dossiers tegelijk. Heel vaak is de verantwoordelijkheid dan minder groot en beperkt deze zich tot bijvoorbeeld de kwartaal- en/of jaarafsluiting. Het grote voordeel van werken in een boekhoudkantoor is uiteraard dat je – doordat je voor meerdere klanten werkt – met verschillende sectoren in aanraking komt. In een kleine of middelgrote onderneming is het financeteam meestal klein en staat de senior accountant er soms zelfs alleen voor. Dan is het takenpakket uiteraard allesomvattend: facturen inboeken, btw-aangiftes, Intrastat, de jaarafsluiting … In een internationale organisatie is het financeteam dan weer groter en heeft elk lid z’n eigen verantwoordelijkheden. Daardoor zijn de taken dan weer beperkter en zal de senior accountant vooral toezien op het geheel en een adviserende rol spelen.”

Welke invloed hebben digitalisering en automatisering op de rol van een senior accountant?

“Het inboeken van facturen gebeurt al jaren manueel en is dus tijdrovend. De digitale transformatie zorgt ervoor dat heel wat zaken geautomatiseerd worden. Daardoor neemt de werkmassa van een (senior) accountant aanzienlijk af, waardoor er meer tijd overblijft om advies op maat te bieden. Digitalisering en automatisering hebben dus wel degelijk een positieve invloed op de doorgroeimogelijkheden van een senior accountant.

De extra tijd die vrijkomt wordt gebruikt om meer de focus te leggen op diepgaandere analyses en forecasting, waardoor een senior accountant een nog meer adviserende rol op zich neemt en makkelijker kan doorstromen naar een controllerfunctie. Dat is op termijn dan weer een mooie opstap naar de rol van financemanager.”

Welk salaris mag een senior accountant verwachten?

“Dat hangt af van sector tot sector en van de grootte van de organisatie waar de senior accountant werkt. Het loon van een senior accountant in een klein familiebedrijf zal er bijvoorbeeld anders uitzien dan iemand met dezelfde titel die werkt voor een multinational. Gemiddeld kunnen we stellen dat een senior accountant mag rekenen op een brutomaandsalaris van 3.900 tot 4.700 euro. Naarmate het aantal jaar ervaring toeneemt, kan dit loon zelfs oplopen tot 5.500 euro per maand. Dat wordt in de meeste gevallen aangevuld met een bedrijfswagen, laptop, gsm, maaltijdcheques en verzekeringspakket en eventueel nog andere extralegale voordelen die de organisatie biedt.”