Privacyverklaring

“We verlegden onze limieten”

17 mei 2023
Tekst
Thomas Laureys
Beeld
Timo Nuyttens (links) en Carlo Follesa

De Vlaamse Federatie van Beleggers organiseerde een competitie die jonge beleggers de kans gaf een beleggingsidee te presenteren. Studenten handelsingenieur Carlo Follesa en Timo Nuyttens, beiden actief bij VEK Investment Club, wonnen met een analyse van het Israëlische medtechbedrijf InMode.

Waarom besloten jullie deel te nemen aan de wedstrijd?

Carlo Follesa: “Wij verzorgen binnen de VEK Investment Club al veel presentaties en analyses over aandelen. Het leek ons interessant om dat een keer extern te doen, voor een breder publiek. We kregen een coach die ons begeleidde. Daar leerden we veel uit. Hij daagde ons constant uit om onze limieten te verleggen. Het competitieve element was een extra stimulus.”

Timo Nuyttens: “Bovendien zat de zaal vol met zeer ervaren beleggers. Dat motiveerde ons om dieper te graven dan anders. Omdat het om een competitie ging, werden we verplicht om het aandeel nog grondiger te onderzoeken en onze presentatie tot in de puntjes voor te bereiden. Dat werkte zeer motiverend.”

Wat waren de grootste uitdagingen en welke lessen trekken jullie als studenten uit jullie deelname?

Timo Nuyttens: “We leerden veel bij op het vlak van presentatievaardigheden. We moesten commerciëler denken en het aandeel echt verkopen aan het publiek en de jury. Bovendien werkten we een degelijke powerpoint uit om ons verhaal te ondersteunen. We schoten ook in cijfermodus voor de analyse. We leerden daardoor veel bij over werken in Excel en het maken van aantrekkelijke grafieken. We werkten bovendien een volledige discounted cash flow-waardering uit. Daarnaast moesten we ons verdiepen in de bedrijfscijfers en de multiples tegen het licht houden.”

Carlo Follesa: “In eerste instantie leek het een uitdaging om onze dertig minuten spreektijd vol te krijgen. Maar hoe meer we onderzochten, hoe moeilijker het bleek om alles in dat half uurtje te brengen. We waren het al gewoon om aandelen te presenteren binnen onze beleggingsclub. Omdat we nu voor een veel ervarener publiek stonden, moesten we de lat een pak hoger leggen. Dat bleek een pittige, maar zeer leerrijke ervaring.”

Welke richting willen jullie uit na het afstuderen?

Timo Nuyttens: “Op de langere termijn zou ik graag in private equity werken. Dat spreekt me aan omdat je naast het analyseren van bedrijven mee operationeel betrokken bent. Je zit bovendien zelf aan de onderhandelingstafel. Helaas is het moeilijk om als starter een plaats te bemachtigen in die sector. Daarom overweeg ik een job in een afdeling fusies en overnames, bij een zakenbank of een gespecialiseerde nichespeler. Ook een functie in equity research of assetmanagement spreekt me aan.”

Carlo Follesa: “Ik overweeg een buy-sidefunctie bij een fonds. Maar ik neem ook jobs in corporate finance en financiële dienstverlening in overweging. Aangezien ik nog bachelorstudent ben, is er nog tijd om daarover na te denken.”