Privacyverklaring

Zorgnet-Icuro wil financiering van de zorg vernieuwen

4 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

In haar beleidsvoorstel pleit Zorgnet-Icuro voor een nieuwe vorm van financiering van de gezondheid- en zorgsector. Daarbij wordt best vertrokken van een wit blad.

“Zorgnet-Icuro pleit daarom voor een homogenisering van alle bevoegdheden voor welzijn en zorg op één beleidsniveau, met één bevoegde minister. Het gewestelijke niveau is daarvoor het meest aangewezen.” Het is een duidelijke boodschap van een belangrijke speler in het veld. Zorgnet-Icuro is de koepelorganisatie van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en not-for-profit voorzieningen uit de ouderenzorg. Ruim 775 erkende zorgorganisaties zijn lid van Zorgnet-Icuro; samen stellen ze ongeveer 130.000 personeelsleden tewerk.

Financieel directeurs uit de zorg zijn mee

Koen De Gronckel, cfo-gestuurder GZA
“Moeten wij niet kijken naar de keten in zijn geheel, met ziekenhuizen, woon- en verzorgingsinstellingen, huisartsen en thuiszorg?” Koen De Gronckel, cfo-bestuurder GZA

Die boodschap sluit nauw aan bij wat financieel directeurs uit de sector al eerder in FDmagazine lieten optekenen. Tijdens de Rondetafel Gezondheidszorg vroegen meerdere deelnemers zich onlangs af of het geen tijd is voor een “goed georganiseerde transversale zorg”. “Moeten wij niet kijken naar de keten in zijn geheel, met ziekenhuizen, woon- en verzorgingsinstellingen, huisartsen en thuiszorg?” (Lees hier het hele artikel in FDmagazine). De coronacrisis heeft nog eens gewezen op de zwakke plekken in onze zorginstellingen. Is nu de tijd voor de invoering van dergelijke ideeën?

Diepgaande analyses

Zorgnet-Icuro maakt diepgaande analyses en doet heel concrete voorstellen voor een nieuwe vorm van financiering van de zorg die ook in die richting gaan. Enkele belangrijke ideeën sommen we hier op.

“Er is ruimte tot verbetering in de manier waarop we de publieke middelen voor zorg en welzijn in ons land besteden. De huidige financierings- en vergoedingssystemen bevorderen de samenwerking tussen zorgverstrekkers onvoldoende. Het systeem stimuleert in sommige omstandigheden ook minder optimale vormen van zorg/behandelingen omdat die worden terugbetaald en andere niet. Via de vergoedingen die zorgverstrekkers en zorgvoorzieningen ontvangen voor activiteiten en investeringen kunnen we accenten leggen die de efficiëntie, effectiviteit en kwaliteit van zorg ten goede komen. Denk aan multidisciplinaire samenwerking en expertisebundeling. Uitwassen zoals overconsumptie kunnen in eenzelfde beweging tot een minimum herleid worden. Een waardegedreven financieringssysteem is hierbij ons uitgangspunt,” schrijft de koepelorganisatie in zijn aanbeveling.

“We pleiten voor een financieringssysteem waarvan de inkomsten grotendeels gefinancierd worden uit solidariteit. Solidariteit tussen de burgers, tussen de bedrijven en tussen de gewesten. Met duidelijke en transparante criteria om de middelen te verdelen en te oormerken in de begroting van het ontvangende gewest.”

“Op basis van bestaande modellen in het buitenland en academische studies willen we duidelijkheid brengen in wat de reële bijdrage van verschillende financieringsmodellen of een combinatie daarvan kan zijn voor het stimuleren van de kwaliteit en kostenefficiëntie van zorg. Voorbeelden zijn preventiegerichte activiteiten, doorverwijzing tussen artsen of instellingen, expertisebundeling in het landschap, innovatie, maar ook multidisciplinaire samenwerking afgestemd op de specifieke zorgnood van de zorgvrager, globaal medisch beleid... In plaats van te vertrekken van de bestaande systemen en die te hervormen, pleiten we ervoor om te vertrekken van een ‘wit blad’. Eens het financieel beleid is uitgezet, kunnen we overgaan tot een stapsgewijze implementatie van nieuwe deelsystemen.”

De hele tekst van de beleidsaanbevelingen van Zorgnet-Icuro is hier te lezen: Eén jaar en één covid-crisis later. Is de zorg nu aan zet?