Privacyverklaring

“Ongelooflijke prijsstijgingen voor alle beschermingsmaterialen” Koen De Gronckel, GZA

3 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Koen De Gronckel, cfo-bestuurder van het ziekenhuisnetwerk GZA en woonzorgcentra GZA Zorg & Wonen, geeft toe dat alle financiële processen op hun kop staan door de coronacrisis. Het blijkt een zoektocht naar beschermingsmiddelen én financiering.

“In eerste instantie merk ik binnen mijn departement een nooit geziene druk op de aankoop- en logistieke dienst. Terwijl we vroeger gewend waren te werken met just-in-timeleveringen, worden we nu geconfronteerd met dagelijkse stockbreuken, die we onmiddellijk dienen op te lossen. Alle persoonlijk beschermingsmateriaal kent een enorme wereldwijde vraag, wat ook aanleiding geeft tot ongelooflijke prijsstijgingen.," zegt Koen De Gronckel.

"Doordat al onze activiteiten op heel korte termijn compleet gewijzigd zijn, dienen we snel en accuraat in te grijpen. Het voelt als een zeetanker die je op volle snelheid plots van richting moet laten veranderen.

Ook de financiële aspecten zullen een serieuze impact hebben, gaande van een oplossing vinden voor thesaurietekorten op korte termijn tot het volledig aanpassen van onze (middel)langetermijnplanning. Het is duidelijk dat onze complete budgetteringscyclus voor 2020 rijp is voor de vuilbak. Bovendien werken we binnen onze sectoren met erg kleine marges en zal overheidstussenkomst absoluut noodzakelijk zijn om het hoofd boven water te houden.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het menselijke aspect. Alle GZA medewerkers op de werkvloer waren en zijn, nu meer dan ooit, helden. De impact van de huidige moeilijke situatie zal in het post-coronatijdperk nazinderen. We kijken echter met vertrouwen naar de toekomst en zullen er alles aan doen om onze dienstverlening op een hoog niveau te houden. Ik ben ook blij met alle steun- en lofbetuigingen, applaus, witte vlaggen, donaties, … die we van vele mensen en bedrijven ontvangen.”

Deze reactie kwam er in de nasleep van een rondetafel over finance in de gezondheidszorg die doorging vóór de coronacrisis. Achteraf contacteerde de redactie de deelnemers nog over hun professionele situatie na de uitbraak. In de komende dagen volgen nog van dergelijke reacties. Het geheel is dan te lezen in het FDmagazine van eind april.