BAX: beroepsvereniging voor blockchain in België gelanceerd

16 december 2021
BAX: beroepsvereniging voor blockchain in België gelanceerd

BAx Belgium, de beroepsvereniging voor de promotie van blockchain en crypto-activa in België, werd op 15 december officieel gelanceerd. Dat verliep in aanwezigheid van Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering en toegevoegd aan de eerste minister.

BAx Belgium (acroniem voor Blockchain Association of Exchanges and Custodians) is een vereniging zonder winstoogmerk die van België een toonaangevend land wil maken op het gebied van op blockchainactiviteiten. De vereniging wil ruimer kennis en ondersteuning bieden, via opleiding en advies, aan alle Belgische bedrijven die baat zouden kunnen hebben bij het gebruik van blockchain.

Steun van de Belgische regering

Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering: "Fintechs zijn sterk vertegenwoordigd in België. Zij staan aan de basis van processen die innovatie en vertrouwen combineren. In deze sector, en ook in andere, staat de blockchaintechnologie in de belangstelling, gezien de mogelijkheden die zij kan bieden. Wij moeten de evolutie ervan op de voet volgen om alle voordelen ervan te kunnen waarnemen en benutten zonder de nadelen ervan te ondervinden.”

De vooravand van een digitale revolutie

Marc Toledo, medeoprichter van BAx Belgium en CFO van bit4you, het Belgische handelsplatform voor cryptomunten: "Blockchaintechnologieën zijn erg complex en de meeste besluitvormers kunnen ze nog steeds niet goed vatten. Experts uit de sector samenbrengen om de stem van de blockchain-industrie in België te vertegenwoordigen is uiterst belangrijk, omdat we aan de vooravond staan van een digitale revolutie die we onder de knie moeten kringen om competitief te blijven in de wereld van morgen. Het draait niet alleen om het ondersteunen van de ontwikkeling van onze fintech start-ups, maar ook om bedrijven in het algemeen te doen inzien hoe blockchain voor hen van nut kan zijn. We beleven historische momenten zoals de vroege dagen van het internet en we hebben een zeldzame gelegenheid om België in het middelpunt van deze digitale revolutie te plaatsen.

De invoering van fiscale incentives kan hiertoe bijdragen en bedrijven uit heel Europa naar België lokken. We kunnen ook een innovatiegolf teweegbrengen binnen een incubator die we ontwikkelen in Fintech Belgium.”

Deel van Fintech Belgium

Alessandra Guion, mede-oprichter van BAx Belgium en Algemeen Directeur van Fintech Belgium: "Wij willen de dialoog aangaan met de verschillende politieke en regelgevende instanties in het land om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van Belgische startups, te helpen stimuleren door een klimaat te creëren dat bevorderlijk is voor hun groei (of het nu gaat om fintech, insurtech, regtech, accountingtech, greentech, enz.) en om een regelgevend kader in te voeren dat de consument beschermt, met name op het gebied van crypto-activa. Het is in ons belang dat de Belgische wetgeving het gebruik van blockchain en gedistribueerde grootboektechnologieën (DLT) stimuleert en omkadert op een zodanige manier die geharmoniseerd is met onze Europese buren. Anders lopen we het risico dat ons talent wegtrekt naar landen met een soepelere regelgeving, zoals Nederland, Zwitserland of Estland.”