Europese fintech investeringen stijgen, maar niet in België

25 november 2021
Europese fintech investeringen stijgen, maar niet in België

De Europese Fintech-sector trok dit jaar drie keer meer privékapitaal aan (19,7 miljard euro in 2021 ten opzichte van 6,6 miljard euro in 2020) op grotere transacties. België volgt dit spoor echter niet.

De investering in België voor fintech vielen terug van 71 miljoen euro in 2020 tot 38 miljoen euro in 2021. Toch zijn er ook enkele grote kapitaalrondes geweest, zoals voor voor Ibanfirst en Qover.

België was ooit voorloper maar loopt nu licht achter. “Fintech is de grootste investeringssector, ver vóór alle andere technologische sectoren. Het moet als facilitator van het economische herstel worden beschouwd,” zegt Jean-Louis Van Houwe, directeur van Fintech Belgium en ceo van Monizze.

Het potentieel van blockchain

Het is duidelijk dat België diverse kansen is misgelopen ten voordele van andere Europese landen. Fintech Belgium gaat ervanuit dat blockchain veel opportuniteiten biedt. Het kondigt bijgevolg de oprichting aan van zijn werkgroep - vertical - Blockchain, na de oprichting van andere zoals Insurtech en Regtech.

“We hebben het geluk om in ons land te beschikken over een mooi ecosysteem voor deze revolutionaire technologie”, vertelt Jean- Louis Van Houwe, directeur van Fintech Belgium vzw. “Omdat het herstelplan het accent op de digitalisering van onze openbare instellingen legt, kan België zeker het verschil maken”

Fintech Belgium is overtuigd van het potentieel van blockchain om het bestuur, de interactie tussen de instellingen, de diensten en de burgers te vergemakkelijken. Daarom benadrukt het het belang om het herstelplan te gebruiken om de vraag aan te zwengelen. Dat kan de Fintech-sector een boost geven, de verschillende verticale spelers steunen en veelbelovende technologieën te stimuleren.

De Europese Commissie werkt op dit ogenblik aan een digitale munt via de centrale bank en op een manier waarbij de Blockchain-technologie kan worden gebruikt.

Fintech Belgium organiseert de Digital Finance Summit op 30 november in het Sheraton Brussels Airport hotel.