Sinds 2000 is er bijna 890 miljoen euro geïnvesteerd in Belgische fintech, waarvan meer dan 368 miljoen euro dit jaar alleen al. Dat is zes keer meer dan in 2019.
Natuurlijk moet dit uitzonderlijke bedrag in perspectief worden geplaatst. De beursgang van Unifiedpost nam het leeuwendeel van die investering voor zijn rekening met 300 miljoen euro aan nieuw kapitaal.
Met meer dan 33 miljard euro aan investeringen in heel Europa, is de fintechsector met voorsprong de technologische industrie van de toekomst waarin het meest geïnvesteerd wordt. Het is meer dan het dubbele van de HealthTechs, die zich op de tweede plaats bevinden. In België neemt Healthtech wel de toppositie in en komt fintech pas op de vierde plaats.
Toch heeft België een unieke positie in de sector. Belangrijke financiële instituten zijn hier gevestigd: Mastercard, Swift en Euroclear. De sector heeft al de ondersteuning gekregen van belangrijke regelgeving vanuit het Europees niveau zoals de invoering van PSD2 waarbij dienstverleners toegang krijgen tot de bankrekening als een consument of bedrijf daarvoor toestemming geeft. De vorige minister van financiën had al initiatieven genomen om de sector te ondersteunen, met name dan op het vlak van insurtech, een snelgroeiend onderdeel van fintech. “Maar toch België kan nog meer doen. Kijk naar het voorbeeld van Luxemburg. Dat is intussen uitgegroeid tot de Europese hoofdstad van het asset management. Dat is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen de bedrijven, federaties, overheid en de regelgevende instanties. Een dergelijke georkestreerde coöperatie trekt de beleggers aan,” zegt Jean-Louis Van Houwe, voorzitter van de beroepsvereniging Fintech Belgium en stichter van Monizze (digitale maaltijd-, eco- en cadeaucheques).
Al van bij het begin van de eerste lockdown heeft de vereniging zijn troeven bekend gemaakt naar de overheid “Het komt erop neer dat we een sterk groeiende sector vertegenwoordigen die met wat extra steun nog meer economische groei kan bewerkstelligen,” zegt Jean-Louis Van Houwe.
De Europese fintech vertegenwoordigers hebben intussen beslist om zich te verenigen in de European Digital Finance Association. EDFA zal zich in Brussel vestigen in dezelfde nieuwe locatie – Fire - die Fintech Belgium ook zal betrekken vlak bij het Centraal Station van Brussel. Die Fire-locatie van 7000 vierkante meter moet niet alleen onderlinge ontmoetingen stimuleren maar vooral de contacten met Europese overheden, investeerders en klanten bevorderen. “Een belangrijke taak van EDFA is om de Europese Commissie te wijzen op het belang van een geharmoniseerde regelgeving voor de hele EU voor alle financiële aspecten. Op die manier kunnen de kleine fintech bedrijven toch oplossingen uitwerken die meteen in het hele continent van pas kunnen komen.”, zegt Jean-Louis Van Houwe.
Ook voor cfo’s heeft Fintech België een boodschap. “Het klopt inderdaad dat veel van onze leden nauw samenwerken met banken en hoe langer hoe meer ook met verzekeringsmaatschappijen. Maar fintech bedrijven werken ook aan oplossingen uit voor bedrijven. Denk maar aan alternatieve financiering (Look&Fin), elektronische consumptie- en andere cheques (Monizze), oplossingen voor het generen van cash (Edebex) of veilige betalingen voor webshops. Nog belangrijker is dat de AccountingTech werkt aan real time analyses van de balansen en andere cijfers van bedrijven om snel aanbevelingen te doen om de cashpositie te verbeteren, de marge te optimaliseren enzovoort”, zegt Jean-Louis Van Houwe.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.