Privacyverklaring

Belgische fintech raakt achterop

19 september 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Fintech Belgium

De sector van de financiële technologie in België groeit langzaam, maar blijft achter bij de rest van Europa. Vooral de terugval van investeringen in de eerste negen maanden van 2022 baart zorgen: 105 miljoen euro ten opzichte van 150 miljoen euro in 2021.

De cijfers tonen aan dat België een buitenbeentje is in de ontwikkeling van fintech. “De sector is wereldwijd veruit de grootste investeerder, vóór manufacturing of healthcare, met zo’n 27 procent van het totaal. In België komt fintech pas op de vijfde plaats. Nochtans vertegenwoordigt onze federatie Fintech Belgium intussen meer dan honderd bedrijven. Die hebben vaak een heel matuur aanbod op het vak van betalingen, ESG (Environment, Social and Governance), infrastructuur, cyberveiligheid, neobanks, insurtech en regtech. We moeten ons ervan bewust zijn dat de evolutie van vertragende investeringen een gevaar inhoudt voor de Belgische fintechbedrijven. Zij ontwikkelen zich niet met dezelfde snelheid als andere spelers in de rest van Europa, VS of Azië”, zegt Jean-Louis Van Houwe. Hij treedt op als voorzitter van Fintech Belgium.

In het zicht van concurrenten

Deze ontwikkeling kan ertoe leiden dat de Belgische initiatieven niet op eigen houtje kunnen doorbreken op internationale schaal. Dan komen ze in het zicht van grote buitenlandse concurrenten die marktaandeel kunnen kopen of technologie in huis halen door een overname. Het gevaar is dan reëel dat die activiteiten verhuizen. Dat is de consequentie van een financieringssituatie waarbij wel geld gaat naar de start-ups, maar er een tekort aan kapitaal heerst voor groeiende bedrijven.

Fintech Belgium heeft dan ook contact met de Belgische overheden om te wijzen op de concrete ontwikkelingsmogelijkheden in de sector binnen het kader van een nieuw herstelplan. “Over de hele wereld bewijzen fintechbedrijven hun groot potentieel om te zorgen voor een heropleving van de economie”, zegt Jean-Louis Van Houwe.

ESG, open data en blockchain: trends in de sector

“In de context van een oorlog in Oekraïne, inflatie en de nasleep van de pandemie zal digital finance een sleutelrol spelen bij het aangaan van toekomstige uitdagingen. De sector zal niet alleen nieuwe oplossingen, maar vooral ook nieuwe kansen bieden. Als belangrijke bron van investeringen voorzien fintechs niet alleen in de behoeften van particulieren en kmo's, maar verbeteren ze ook de levenskwaliteit en vullen ze de arbeidsmarkt aan met talloze carrièremogelijkheden. Betalingen, open data, ESG en veiligheid zijn er om de samenleving te helpen en voor de lange termijn veerkracht op te bouwen.” Dat publiceert Fintech Belgium in een persbericht.

Omdat bij het grote publiek en in het bedrijfsleven de wens bestaat om duurzaam en inclusief te zijn, creëren fintechbedrijven steeds meer innovatieve diensten waarin ESG centraal staat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Bonsai, een toepassing die duurzame betalingen aanbiedt waarbij voor elke tien transacties een boom wordt geplant.

Digital Finance Summit 2022

De Digital Finance Summit vindt op 4 oktober plaats in The EGG Brussels. Het is het belangrijkste evenement voor digital finance in België. De grote namen op het gebied van digital finance zijn aanwezig, met vertegenwoordigers van Microsoft Belux, Visa, Microsoft, Mastercard, Febelfin, KBC, Proximus, Area42, KPMG, Metamaze, Trustbuilder, Itsme en Bancontact/Payconiq.