BDO DOET TEST OM MENTAAL ENERGIEVERBRUIK TE METEN

27 april 2022
BDO DOET TEST OM MENTAAL ENERGIEVERBRUIK TE METEN

Advieskantoor BDO test een wearable die data genereert om daarmee het mentaal energieverbruik van 50 medewerkers in kaart te brengen.

De helft van de Belgen zegt stress te hebben en 4 op de 10 geven aan dat stress niet bespreekbaar is met hun leidinggevende. Komt daarbij dat op mentale en praktische problemen in de privésfeer nog altijd een taboe rust op de werkvloer. Advieskantoor BDO gaat er van uit dat werk en privé vandaag niet meer los te koppelen zijn. “Stress op het werk, slaapgebrek door kleine kinderen thuis of slechte eetgewoontes, ze hebben allemaal impact op hoe we ons in voelen,” zo bedenkt Wim Galbusera. De hr-directeur van BDO België denkt dat BDO op die manier het werkgeluk van zijn medewerkers kan vergroten. “We stappen in dit pilootproject waarbij technologie onze mensen helpt een beeld te krijgen van hun energieniveaus. Zo kunnen we elk individu met persoonlijke adviezen bijstaan. Dat is de kern van ons hr-beleid.”

App monitort mentaal welzijn

Mindstretch van de Leuvense spin-off BioRICS laat toe het stressniveau van medewerkers te meten. Een FitBit registreert dag en nacht de hartslag, de lichaamstemperatuur en de lichamelijke activiteit van de gebruikers. Vervolgens becijfert het algoritme van de app waaraan de lichaamsenergie wordt besteed. Het systeem meet niet alleen fysieke inspanningen, maar ook de mentale inspanningen.

Voor werkgever is het een hele uitdaging om het mentale welzijn en de veerkracht van hun medewerkers op een objectieve manier in kaart te brengen en een strategie te bepalen die voor iedereen in het bedrijf relevant is. “Veel hr-managers zullen moeten toegeven dat hun welzijnsprogramma’s niet iedereen bereiken, of hun doel voorbij schieten,” zo stelt Wim Galbusera. De tool van BioRICS helpt BDO aan een wetenschappelijke aanpak op maat van iedere individuele medewerker, door hen inzicht te geven “in hun persoonlijke stressniveau en mentaal welzijn.”

Rood knipperlicht bij te veel stress

Toen BDO intern het pilootproject aankondigde, was het enthousiasme onder de medewerkers naar verluidt erg groot. 50 medewerkers zullen gedurende de volgende zes maanden een FitBit dragen die volledig automatisch en in real time monitort in welke mate ze energie verbruiken of opladen. Per dag, week en maand krijgen de personeelsleden een overzicht. “Als je ziet dat je te veel oranje of rode dagen hebt, gaat er een knipperlicht branden. Dat betekent dat je meer energie verbruikt dan je oplaadt. Het risico bestaat dat je in de gevarenzone belandt en afglijdt naar een burn-out of een depressie. Stress en mentale druk zijn op zich geen probleem, want je hebt dat soms nodig om te presteren. Het is wél een probleem als je niet genoeg recupereert. En via deze tool kan je dat perfect zien. We reiken onze medewerkers de handvaten aan om hun mentale veerkracht nauwlettend te bewaken,” zo stelt Wim Galbusera.

Privacy

Het management van BDO krijgt geen zicht op de individuele data van de proefpersonen. Het zijn uiteindelijk de medewerkers zelf die aan de slag moeten gaan met de output.

Op geaggregeerd niveau kunnen de data wel nuttig zijn. Als BDO merkt dat de energiebalans in een bepaalde vestiging of in een bepaald team vaak op rood staat, is daar wellicht iets aan de hand en moet het bedrijf ingrijpen.