Privacyverklaring

Drie overnames in de accountancysector

20 januari 2023
Tekst
Matthias Vanheerentals

In de accountancysector zijn de afgelopen weken heel wat overnames gebeurd. Ze passen in een trend waarbij grotere kantoren kleinere overnemen.

PIA Group heeft AccountingTeam overgenomen. Grant Thornton wil groeien met de integratie van Verdonck & Partners. En BDO België beoogt met de overname van Cynex zijn positie in Limburg te versterken.

PIA Group en AccountingTeam

De overname van AccountingTeam past in de groeiambities van PIA Group voor dit jaar. Volgens Steven Brouckaert, voorzitter van PIA Group, brengt AccountingTeam heel wat advieskennis binnen, onder meer op juridisch en financieel vlak. “Het is altijd een ambitieus kantoor geweest, maar hoe groter je wordt, hoe breder de benodigde investeringen. Binnen PIA Group deel je die inspanningen en kosten met de andere partners. Dat is een win-winsituatie, die bovendien toelaat om te focussen op de dienstverlening voor je klanten.”

PIA Group maakte ook bekend dat het de softwareleverancier Comax overnam. Dat bedrijf is gespecialiseerd in de digitalisatie en automatisering van de administratie van ondernemingen met de klemtoon op kmo’s en specifieke sectoren, zoals accountancy, groothandel en transport.

Grant Thornton Belgium en Verdonck & Partners

De vier experts van Verdonck & Partners nemen hun intrek in het Turnhoutse kantoor van Grant Thornton Belgium. Dat brede netwerk is voor Verdonck & Partners meteen de belangrijkste reden om samen te gaan met Grant Thornton. “Meerdere ontwikkelingen in de branche, zoals het gestegen volume aan wetgeving en normering, zijn zaken waaraan vooral kleinere kantoren in verhouding veel tijd spenderen”, zegt Jan Verdonck, zaakvoerder van Verdonck & Partners. “Hiervoor kunnen we terugvallen op de expertise van het Grant Thornton-netwerk, zodat wij kunnen focussen op onze adviserende taken. Opereren onder de vlag van Grant Thornton laat ons toe onze klanten completer te bedienen, met specifiek strategisch, fiscaal en financieel advies, zowel voor starters als bestaande ondernemingen.”

BDO en Cynex

Tot slot neemt BDO sectorgenoot Cynex over. BDO België wil met de strategische acquisitie van Cynex zijn financiële en fiscaal-juridische expertise in Limburg verstevigen. Na de overname van een van de sterkst groeiende accountancyspelers uit de regio groeit het aantal Limburgse medewerkers van BDO met de helft: van tachtig naar honderdtwintig. BDO en Cynex blijven werken vanuit hun bestaande vestigingen in Hasselt.