Brexit: gevolgen minder ernstig dan verwacht dankzij overgangsperiode

12 januari 2021
Brexit: gevolgen minder ernstig dan verwacht dankzij overgangsperiode

Euler Hermes heeft de gevolgen van de Brexit-deal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderzocht. Die vallen beter mee dan eerst gedacht.

Om alle belanghebbenden de tijd te geven om regelingen te treffen en zich aan te passen aan de last-minute overeenkomst is door het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode van zes maanden voor ingevoerde goederen overeengekomen. Tijdens deze periode blijven douanecontroles uit. Daardoor zouden de Europese exporteurs hun verliezen moeten kunnen beperken (aanvankelijk geschat op meer dan 30 miljard euro in 2021).

Europese export naar VK krimpt met 10 miljard

Volgens de laatste prognoses van Euler Hermes zal de Europese export naar het VK in 2021 met bijna 10 miljard euro krimpen. De grootste verliezer zal Duitsland zijn, met een exportverlies van 2 miljard euro. Vóór Nederland (-1,2 miljard), Frankrijk (-0,9 miljard) en België (-0,7 miljard). Dit is een reëel effect, maar veel minder dan eerder verwacht. Het vertegenwoordigt minder dan 0,5 procent van de export van de getroffen landen.

Aan de andere kant schat de studie van Euler Hermes de verliezen voor Britse exporterende bedrijven op een bedrag van maximaal 27 miljard euro in 2021. De oorzaak is te zoeken in een zwakke vraag, toenemende administratieve rompslomp en waardeverlies van het Britse pond (-3% verwacht voor 2021). Dit komt in het slechtste geval neer op een verlies van bbp-groei van 1,1 procentpunten. Mineralen, metalen, machines, elektriciteit, transport, chemicaliën en textiel zullen de zwaarst getroffen sectoren zijn.

Welke invloed heeft Covid-19 op de Brexit?

Volgens de economen van Euler Hermes zou de aanhoudende Covid-19-crisis de gevolgen van Brexit moeten "verzachten". Redenen zijn de gevolgen van de lockdownmaatregelen (verwachte daling van de handel), de "oorsprongsregel" (beperking van de internationale handel en meer lokale toeleveringsketens), de beperking van de prijsstijging van de Britse invoer en een directe impact op de Britse arbeidsmarkt (arbeidstekorten ten gunste van de lokale werkgelegenheid).

"De Covid-19-crisis geeft de Britse overheid enige speelruimte om de negatieve gevolgen van de Brexit voor de publieke opinie op te vangen. Brexit of niet, EU-akkoord of niet, het Verenigd Koninkrijk zou in ieder geval in het eerste kwartaal van 2021 een uitgesproken recessie hebben doorgemaakt als gevolg van de pandemie. De nieuwe lockdown versterkt dat perspectief nog. Ik verwacht echter dat de economische situatie van het land zich zal herstellen, in overeenstemming met de relatieve voorsprong van het Verenigd Koninkrijk in de vaccinatiecampagne en het herstel van het vertrouwen, met een verwachte groei van +2,5% in 2021 en +7% in 2022.” Dat zegt Ana Boata, Hoofd Macroeconomisch Onderzoek bij Euler Hermes.