Privacyverklaring

De gouden tip

21 september 2023
Tekst
Geert Janssens
Beeld
foto door Wouter Van Vaerenbergh

Kan een bedrijf performanter worden door informatie te delen en nadrukkelijker samen waarden te beleven? En hoe dan? Bij Easi, een IT-bedrijf met bijna vijfhonderd medewerkers, weten ze hoe het moet. Het recept is niet langer een geheim. Co-ceo en partner Thomas Van Eeckhout deelt het in een leesbaar boek. Maar vergis u niet, het gaat om ‘eigenaarschap’ en het recept daarvoor laat zich niet eenvoudig kopiëren.

Het hoofdingrediënt is dus ownership. Medewerkers die denken en handelen alsof ze in hun eigen bedrijf werken. Bij Easi nemen ze dat eigenaarschap letterlijk door medewerkers te kans te geven om effectief aandeelhouder te worden. Meer dan honderdvijftig medewerkers op een totaal van iets minder dan vijfhonderd zijn inmiddels medeaandeelhouder. Het spreekt voor zich dat zulke medewerkers begaan zijn met het wel en wee van hun organisatie. De ontwikkeling van eigenaarschap en participatief ondernemen, is overigens een zeer beproefd businessmodel. Dat Easi hiermee successen boekt, is geen verrassing. Je wordt overigens niet toevallig jaar na jaar laureaat van de prestigieuze prijs Great Place to Work® Belgium

De waarden beleven

Naast ownership als cruciaal ingrediënt is er nog de onuitputtelijke consistentie waarmee de waarden worden beleefd. Elke dag opnieuw beslissingen aftoetsen aan de afgesproken waarden en cultuur. Wie kan dat nog? Dit is nodig om succes over een langere termijn vast te houden.

Thomas Van Eeckhout is zo vrij om ons in zijn boek enkele gouden tips mee te geven:

  • Het gaat niet alleen om financiële participatie (medewerkers die aandelen van het bedrijf kopen) maar ook om psychologisch eigenaarschap. Dat uit zich in de sterke nadruk op waarden, ook bij sollicitaties en promoties.
  • Zeer specifiek is de explicitering van het eigenaarschap in alles wat men doet. Deze onderneming ademt ownership uit. Er is een formalisatiedocument met een duidelijke omschrijving van de rollen, de managementprincipes zijn helder uitgeschreven, er is een waardentest met concrete voorbeelden als handvaten.
  • De rol van de waarden is ook expliciet ingebouwd in het personeelsbeleid en de cultuur van het bedrijf. Ik hoorde Thomas Van Eeckhout in maart 2020 nog zeggen: 'Erkenning is de laadpaal van de medewerker'. Aan die erkenning wordt elke dag hard gewerkt. Het is niet zomaar een waarde die tegen de muur hangt. Er worden veel tijd en middelen geïnvesteerd in de installatie van ‘laadpalen’ voor medewerkers.
  • Easi zweert bij transparantie, ook rond beloningssystemen. Er wordt gewerkt met variabele verloning zodat mensen gemotiveerd worden om de extra mijl te gaan. De voorwaarden om aandeelhouder te worden, zijn gekend en de mogelijke carrièrepaden zijn voor iedereen duidelijk.
  • Bijzonder zijn ook de afspraken rond het formele eigenaarschap. De aandeelhoudersovereenkomst is evenwichtig opgesteld en stelt voorop wat er gebeurt in geval van potentiële scenario's (volgplicht, volgrecht, waardering, solidariteitsprincipe bij einde carrière, geen kapitaalverhogingen, ...). Zelfs bij een overname wordt er niet gewerkt met een klassieke aandelenruil. Wie overgenomen wordt, zal zijn aandeelhouderschap eerst moeten verdienen. Geweldig toch.

Thomas Van Eeckhout, De Gouden Tip van Ownership, Lannoo 2023

Over deze gastauteur

Geert Janssens is hoofdeconoom bij ETION en expert participatief ondernemen

Meer in het topic: