Privacyverklaring

Allianz Trade bevestigt sterke stijging van faillissementen in 2024

17 oktober 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Maxime Lemerle

In 2024 zal het aantal faillissementen wereldwijd naar verwachting met 11% stijgen, zo blijkt uit het Global Insolvency Report van Allianz Trade. Dit is een sterkere stijging ten opzichte van eerdere verwachtingen. “Voor 2025 en 2026 verwachten we een gematigde verbetering”.

De verzekeraar waarschuwt dat de stijging een groot deel van de wereldeconomie zal treffen. 1,6 miljoen banen in Europa en Noord-Amerika staan op het spel in 2025.

Faillissementen in België op recordhoogte

In België bereikt het aantal faillissementen een tienjarig hoogtepunt. Meer dan 11.000 bedrijven dreigen in 2024 ten onder te gaan. De toename van faillissementen begon al in 2022 en deze trend zal zich in 2024 verder doorzetten. Vooral sectoren zoals de bouw, transport en logistiek zijn kwetsbaar. “Voor 2025 en 2026 verwachten we een gematigde verbetering van de economische en financiële omstandigheden, wat zou kunnen leiden tot een daling van het aantal faillissementen”, zegt Johan Geeroms, director risk underwriting Benelux bij Allianz Trade. Toch blijft het aantal faillissementen naar verwachting tot eind 2026 op een hoger niveau dan vóór de pandemie.

Een wereldwijde versnelling

Wereldwijd is de situatie nog zorgwekkender. Allianz Trade voorziet een verdere stijging van +2% in 2025, met een stabilisatie pas in 2026. Deze stijging is wijdverspreid en treft vooral sectoren zoals de bouw, detailhandel en dienstverlening. De insolventie-index van Allianz Trade verwacht in 2024 uit te komen op +13% boven het gemiddelde voor de periode 2016 tot 2019. Maar nog wel -11% onder het niveau van de wereldwijde financiële crisis. Meer dan de helft van het mondiale bbp zal in 2024 geconfronteerd worden met stijgingen van het aantal faillissementen met dubbele cijfers.

“De wereldwijde toename van bedrijfsfaillissementen wordt aangedreven door aanhoudende geopolitieke onzekerheden, ongelijke financieringsvoorwaarden en een vertraagde vraag. Bedrijven worden ook niet langer beschermd door de steunmaatregelen die tijdens de pandemie en energiecrisis werden ingevoerd”, aldus Aylin Somersan Coqui, ceo van Allianz Trade.

Lagere rente biedt slechts beperkte verlichting

Hoewel een verlaging van de rentetarieven de cashflow verbetert en bedrijven enige ademruimte biedt, zal het de financiële uitdagingen niet volledig oplossen. Maxime Lemerle, lead analyst for insolvency research bij Allianz Trade, benadrukt dat een renteverlaging slechts een lichte daling van de faillissementen zal veroorzaken. De oorzaak? Bedrijven hebben hun schuldniveaus al aangepast aan de hoge rentes.