Privacyverklaring

FDupdate 30 mei: financiële conventies doorbreken

29 mei 2024
Tekst
Gert Verlinden

Een publiek-private samenwerking van een miljard euro leidt tot de modernisering van de Gentse ringweg. Een nieuwe projectvennootschap zit aan het stuur. Ze financiert een cruciaal project voor de Belgische economie, uiteraard met aandacht voor de ESG-analyse in het investeringsproces. Dat leidt tot waardecreatie op lange termijn.

De maatschappelijke investeerder Funds For Good Impact vierde zijn tiende verjaardag. Hun instrumenten, zoals de lening op eer, genereren duurzame economische en sociale effecten. Ze doorbreken financiële conventies om gericht invloed te hebben op de reële economie.

Een onderzoek van Robert Half leert dat private-equityinvesteerders een voorkeur hebben voor rebels leiderschap in het management van hun portfoliobedrijven. Ze verkiezen leiders die in staat zijn om de norm te herdefiniëren. Zo gedijen bedrijven beter tijdens toekomstige economische verstoringen met financiële disruptie.

In zo’n onconventionele context, bovendien aangedikt door de snelle opkomst van AI, is houvast vereist. Daarom juichen we de lancering van de nieuwe opleiding tot AI-compliance officer toe. Dat beroep ziet toe op de naleving van de Europese AI Act en grijpt preventief in op een verkeerd gebruik van AI, ook in financiële processen.

Gert Verlinden

Hoofdredacteur FDmagazine

Onze inspiratie deze week:

Waardecreatie met publiek-privaat partnerschap

Lening op eer: Funds For Good Impact viert tien jaar impact

Private equity vraagt om rebels leiderschap

Eerste opleiding tot AI-compliance officer in Vlaanderen en Europa

Meer in het topic: