KBC lanceert Kate

15 november 2020
KBC lanceert Kate

In een video geïnspireerd door de manier waarop wijlen Steve Jobs producten lanceerde, beklom Johan Thijs van KBC Group zelf het podium om Kate voor te stellen.

Bank-verzekeraar KBC wil dienstverlening en klantenbeleving naar een hoger niveau tillen met onder meer digitale toepassingen ondersteund door artificiële intelligentie en data-analyse. Belgische en Tsjechische klanten kunnen vanaf eind november opteren voor hun persoonlijke, volledig digitale assistente, Kate.

Kate is een acroniem: ‘KBC’s Assistant To Ease your mind…’. Ze moet de klantbeleving versterken en cruciaal daarvoor zijn snelheid en eenvoud, zo schrijft KBC. Daarom hertekent de bank-verzekeraar nog meer de interne processen met het oog op end-to-end processing en korte snelle beslissingslijnen.

Finaal zal Kate alle product-, procesontwikkelingen en -updates sturen. Er komt zoveel mogelijk interactie tussen de kantoren, KBC Live (het contactcenter-op-afstand) en Kate, zodat de klant de Kate-gedreven oplossingen steeds beter accepteert. KBC zal het succes van producten en diensten individueel opvolgen om zo een feedback-lus te creëren en Kate slimmer te maken.

Kate4Business

Kate mag beginnen met de mobiele applicatie voor particulieren, in een later stadium mag ze ook bedrijfsklanten (KMO en Corporate) bedienen. Kate4Business brengt de eerste concrete toepassingen in de loop van 2021.

Kate komt eerst in actie in Tsjechië vanaf eind november 2020 en in België begin december 2020. Kate zal de KBC Mobile-klant 14 concrete toepassingen bieden. Tijdens deze eerste fase zullen deze toepassingen focussen op dienstverlening aan de klant (Kate2you). De klant kan Kate vragen stellen (you2Kate) over zijn financiële basistransacties (geld overschrijven, schadeaangifte, …).

Daarnaast zal hij ook in zijn mobile app regelmatig voorstellen krijgen van KBC (Kate2you). Als de klant Kate wil gebruiken, zal de oplossing volledig digitaal aangeboden en verwerkt worden. Zo ontlast Kate de medewerkers (Kate4Employees). Wanneer klanten de voorkeur geven aan een niet-digitaal kanaal, zal Kate de kantoormedewerkers inzichten verstrekken en zelfs oplossingen suggereren.

Dat wordt ook de richting die KBC uitgaat in complexe bedrijfslijnen en/of complexe klantensegmenten. KBC kiest er bewust voor om in november/december te starten met een beperkt aantal concrete toepassingen. Dat geeft Kate de kans om sneller te leren.

Vanaf 2021 zal KBC maandelijks minstens twee nieuwe Kate-gestuurde toepassingen uitbrengen.