Tijdens een paneldebat op de Digital Finance Summit 2024 waren er opvallend veel voorstanders van de Europese aanpak rond financiële regelgeving.
“De Europese frameworks voor de financiële sector zijn heel goed. Ik verwacht bijvoorbeeld veel van de invoering van de Instant Payment-acts volgend jaar. Ik spreek hier als head of policy van Wise. Dat bedrijf is letterlijk ontstaan uit de Europese Payment Services Directive”, zegt Magali Van Bulck. Wise, het vroegere TransferWise, is gespecialiseerd in internationale transacties.
Ook Reza Ghadiri-Zare, legal counsel van Keyrock, is enthousiast. Voor zijn bedrijf, dat oplossingen voor digitale activa aanbiedt, is de regelgeving de hoeksteen van de strategie. Die Europese regels zorgen net voor een aanvaarding in de markt. De regelgever kan ook de malafide instanties aanpakken. De evolutie van de regels zal zorgen voor een positieve groei van Keyrock.
Op het vlak van cybersecurity zijn de vooruitzichten eveneens positief. Michael Nijs van Maiky verwacht veel van de invoering van nieuwe regels zoals Dora (Digital Operational Resilience Act) voor de digitale beveiliging in de financiële sector.
Toch zijn er ook opmerkingen. Pierre Nemeth van Sopiad wijst erop dat er wel vaak één centrale richtlijn is, maar dat de lidstaten nog heel wat vrijheid hebben bij het invoeren ervan. Dat leidt tot fragmentatie. Omgekeerd overlappen de verschillende regelgevingen elkaar ook, zodat er extra complexiteit ontstaat. Ook wijst hij erop dat de AI Act niet gedetailleerd genoeg is om specifieke omstandigheden in de verschillende sectoren aan te pakken.
Aoife Houlihan van Visa stelt vast dat sommige regels heel lang op zich laten wachten, zoals bijvoorbeeld voor NFC-betalingen. Europa heeft uiteindelijk wel de knoop doorgehakt en op die manier is de standaard vastgelegd.
Magali Van Bulck vindt het logisch dat Europa bijna altijd het voortouw neemt bij het invoeren van regelgeving. De Europese interne markt bestaat uit verschillende lidstaten. Om te vermijden dat er conflicten optreden tussen de regels die gelden in de verschillende landen, is het nodig om een gemeenschappelijk kader te creëren. De andere grote economische blokken hoeven dat nooit te doen. Het is dus logisch dat Europa op dat vlak altijd eerst is.
Zij pleit ervoor dat de regelgevers voeling blijven houden met de markt nadat de regels zijn ingevoerd. Vaak is het nodig om aanpassingen door te voeren. Dat moet snel en efficiënt gebeuren.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de finance wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.