Privacyverklaring

Oekraïne: mogelijke gevolgen voor financiële dienstverleners

23 maart 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Алесь Усцінаў, Pexel

Na de humanitaire bekommernissen vormt de invasie in Oekraïne een complexe bedreiging voor de activiteiten van financiële dienstverleners. Dat heeft op korte termijn een aantal enorme gevolgen voor de financiële markten.

Experts van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) belichten enkele van de eerste gevolgen die zij zien voor de financiële dienstensector. “Onmiddellijk na de invasie zagen we een paniekreactie op de kapitaalmarkten”, legt David Van den Berghe, Global Head of Financial Institutions, AGCS uit.

Italiaanse en Franse banken

“Vooral Europese bankaandelen werden negatief beïnvloed, waarbij banken uit Italië en Frankrijk het meest blootgesteld waren aan Rusland. Samen zijn ze goed voor meer dan 40% van de totale blootstelling van buitenlandse banken in Rusland. Met respectievelijk 25,3 miljard dollar en 25,2 miljard dollar. Deze cijfers vertegenwoordigen echter slechts zeer lage percentages van hun totale buitenlandse vorderingen. Banken met grote Oost-Europese activiteiten zagen hun aandelenkoersen eveneens aanzienlijk dalen.

Russische banken gered

De aandelen van Russische banken daalden massaal. De rente op staatsobligaties van Rusland en Oekraïne (die naar verwachting in gebreke zullen blijven) en de kosten van credit default swaps rezen de pan uit. De Europese "Single Resolution Board" kwam in actie tegen de Russische dochterondernemingen van de Sberbank in Kroatië en Slovenië om een faillissement te voorkomen.

"Aandelen- en obligatiemarkten hebben duidelijk te maken gehad met aanzienlijke volatiliteit. De impact van deze geopolitieke spanningen laat zien hoe onzeker de huidige (nog niet eens post-Covid) omgeving is, waarin financiële dienstverleners (en verzekeraars van financiële lijnen) vandaag de dag opereren", aldus Van den Berghe.

Bovendien zien we de macro-economische impact en de steeds hogere inflatieverwachtingen aangewakkerd door de verhoogde grondstoffenprijzen. In Europa is het risico van stagflatie toegenomen. De markten houden nauwlettend in de gaten wat de volgende stappen zijn die centrale banken over de hele wereld nemen. Hoe dan ook kan de stijgende inflatie, samen met de lage economische groei, leiden tot een lagere winstgeneratie voor banken. Dat zal een negatief effect hebben op de resultaten uit retailactiviteiten.

Cyber en ESG-kwesties

Naast de menselijke tol herinnert de invasie in Oekraïne ons aan het alomtegenwoordige gevaar van door de staat gesteunde cyberaanvallen. Die zijn erop gericht IT-systemen te ontregelen en onklaar te maken. Banken en financiële instellingen zijn op hun hoede voor een escalatie van hackpogingen en Russische cyberaanvallen als vergelding na het opleggen van sancties door westerse landen, met als gevolg dat een aantal geldschieters van het land uit het wereldwijde betalingsberichtensysteem Swift is gezet.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat cyberincidenten door 51% van de 872 respondenten die deelnamen aan de Allianz Risk Barometer 2022 werden uitgeroepen tot het grootste risico voor de financiële sector - het hoogste aantal ooit. Voor bedrijven, en hun senior management, betekent dit uiteindelijk dat zij een actieve rol moeten blijven spelen in het aansturen van het kader voor risicobeheer op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT), waaronder het toewijzen van duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor alle functies en een passende toewijzing van investeringen en opleidingen. Bedrijven moeten hun reactie op regelgeving en privacyrechten operationaliseren en niet alleen kijken naar cyberbeveiliging.

Tegelijkertijd wordt de bredere ESG-impact gevoeld door vermogensbeheerders die nagaan welke impact deze ontwikkelingen hebben op de duurzaamheid van hun beleggingen na de wijdverspreide sancties, voor een land dat al relatief laag scoorde op het gebied van bestuur en sociale aangelegenheden. Ongetwijfeld zullen sommige vermogensbeheerders overwegen om Russische activa af te stoten op basis van ESG-overwegingen. De raden van bestuur van bedrijven van hun kant zijn hun aanwezigheid en activiteiten in het land aan het herevalueren uit bezorgdheid over reputatieschade.