Privacyverklaring

Toename aan claims voor beroepsaansprakelijkheid en cyberaanvallen

28 februari 2022
Tekst
Peter Ooms

Marsh evalueerde de financiële risico’s voor verzekeringsmaatschappijen tussen 2015 en 2020. Het stelde vast dat die op het Europese vasteland gedomineerd werden door claims voor beroepsaansprakelijkheid.

De blootstelling in het kader van een directors & officers (D&O) verzekering neemt toe. Nu de overheidssteun in verband met de pandemie wordt opgeheven bestaat de vrees dat dit kan leiden tot meer insolventies. Dat kan zijn beurt resulteren in meer claims gelinkt aan de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders.

Meer cyberclaims door thuiswerk

Een andere trend die door de pandemie werd versneld, was de toename van cyberclaims. Een toename van de digitale kwetsbaarheid als gevolg van thuiswerk - gekoppeld aan een toename van wanhoop veroorzaakt door banenverlies - werd gevolgd door een hausse aan ransomware en andere vormen van cybercriminaliteit. Privacy incidenten zouden dan ook weer kunnen leiden tot vervolggeschillen in D&O sfeer.

De analyse, die een duidelijk beeld geeft van de impact van de pandemie in continentaal Europa, moet bedrijven in staat stellen zich veerkrachtiger op te stellen. Immers blijven ondernemingen opereren in een complexe omgeving , tegen een achtergrond van onzekerheid over de impact van de pandemie op lokale en mondiale economieën in combinatie met meer publieke controle, klimaatveranderingen en cyberrisico’s