Ondernemingen kunnen nu dubbel zoveel geld ophalen via de Tax Shelter

5 april 2022
Ondernemingen kunnen nu dubbel zoveel geld ophalen via de Tax Shelter

Het bedrag voor de Tax Shelter is door de regering naar boven bijgesteld. Het plafond ervan werd verdubbeld: goed nieuws voor ondernemingen en investeerders.

De Tax Shelter is een fiscale stimulans die particulieren aanmoedigt te investeren in Belgische start-ups, scale-ups en KMO’s. Afhankelijk van het type onderneming dat wordt gefinancierd, hebben particulieren recht op een belastingvermindering tot 45% van het bedrag dat ze investeren. Om ondernemingen extra ondersteuning te bieden in hun groei na de COVID-19-pandemie, werd recent het maximumbedrag dat een onderneming kan ophalen onder dit regime verdubbeld.

Belastingvermindering van 45%

Tot nu toe konden startup ondernemingen maximum 250.000 euro ophalen via dit regime, maar recent werd dat bedrag opgetrokken tot 500.000 euro. Ook voor scale-ups werd het maximumbedrag verdubbeld, van 500.000 naar 1 miljoen euro.

Wie als particulier investeert via de Tax Shelter kan genieten van een belastingvermindering tot 45% van het geïnvesteerde bedrag. Een sterke fiscale stimulans om de Belgische economie te steunen. “We hebben veel investeerders die elk jaar opnieuw een bepaald bedrag willen investeren via de Tax Shelter. We zitten dan snel aan het plafond dat via dit regime kan opgehaald worden. De verdubbeling is heel goed nieuws”, verduidelijkt Céline Bouton, directrice van Lita.co.

Lita.co is een investeringsplatform dat uitsluitend ondernemingen selecteert met een positieve impact op de planeet en/of op de samenleving. Het platform fungeert als een « korte keten van financiën » en maakt écht duurzaam investeren voor iedereen toegankelijk. Tot nu toe werd er op Lita.co in België al meer dan 5 miljoen euro geïnvesteerd via de Taks Shelter. Dit bedrag ging integraal naar de financiering van Belgische ondernemingen actief in biologische voeding, hernieuwbare energie, duurzame consumptie, tech4good, …

Bedrijven met positieve impact

Cyril en David, co-founders van Mad Lab (in fondsenwerving met Tax Shelter 45% op Lita.co)

Zo is er bijvoorbeeld Give a Day. Deze matchingswebsite voor vrijwilligerswerk haalde meer dan 200.000 euro op via Lita. Investeerders genoten van een belastingvermindering van 45% van het geïnvesteerde bedrag én hun geld heeft een duidelijke positieve impact: vrijwilligers en organisaties elkaar helpen vinden.

Op dit moment zijn er twee ondernemingen die actief zijn in duurzame voeding, fondsen werven via Lita.co en doen genieten van de Tax Shelter. De coöperatie Terroirist bundelt de logistiek van professionals uit de voedingssector, restauranthouders en winkels om hun bevoorrading met kwaliteitsproducten te vergemakkelijken.

Mad Lab is een artisanale koekjesfabriek die vernieuwende, gezonde en authentieke koekjes produceert. Belgisch, biologisch en circulair. De onderneming kreeg het Good Food-label en is sinds 2019 winstgevend. Nu werft Mad Lab fondsen om haar assortiment en ontwikkeling uit te breiden.

Daarnaast is er ook Stepfix, een bedrijf actief in de reparatie van elektrische steps en fietsen om de bergen afval te vermijden die gepaard gaan met elektrische zachte mobiliteit.