Privacyverklaring

Vandaag zijn jongeren de baas

22 mei 2025
Tekst
Hanne Vermaerke
Beeld
Koen Van Roey door Jonas Roosens

Vandaag mogen verschillende jongeren uit Mechelen, Antwerpen en Turnhout voor één dag de schoolbanken inruilen voor een bureau bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, Coca-Cola Europacific Partners of het rectoraat van de Thomas More-hogeschool. ‘Baas van Morgen’ is een initiatief van JINC, een organisatie die jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende omgeving de kans biedt om kansrijke keuzes te maken voor de toekomst. Directeur Koen Van Roey vertelt.

Wat doet Jinc?

“Gedurende hun volledige schoolloopbaan stimuleren we jongeren tussen acht en achttien jaar die opgroeien in een uitdagende thuissituatie om hun talenten te ontwikkelen. Alles begint uiteraard met school, maar een rijk netwerk is minstens zo belangrijk en dat is wat we met JINC doen, hen in contact brengen met de omgeving. We kijken naar bedrijven en ondernemers om hun kennis, expertise en passie te delen. Zo willen we jongeren warm maken om kansrijke keuzes te maken en in de toekomst een job te vinden die hen gelukkig maakt. Tijdens het schooljaar organiseren we daarom samen met scholen en bedrijven diverse projecten, Baas van Morgen is de kers op de taart waar alles samenkomt. Het geeft jongeren de kans om voor één dag aan het roer te staan.”

Welke impact heeft ‘Baas van morgen’ op de jongeren en de bedrijven?

“Het initiatief van JINC zorgt voor een wederzijdse verrijking. We dagen CEO’s uit om jongeren een vraagstuk voor te leggen waar ze zelf mee worstelen of waar het bedrijf een frisse blik op wil.

Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat dergelijke projecten bijdragen aan veerkracht en zelfredzaamheid bij jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende thuissituatie. En die veerkracht, dat is dé sleutel tot succes op de arbeidsmarkt.”

Hoe ziet jullie businessmodel eruit?

“JINC bereikte in vier jaar tijd zo een 11.000 jongeren met de projecten en dat willen we verder uitbreiden. We zijn al actief in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Binnenkort zullen we ook uitbreiden naar Brussel om zo onze impact te vergroten. Momenteel verwezenlijken we onze initiatieven voor 40 à 50% met inkomsten uit partnerships met bedrijven. Daarnaast steunen we op overheidssubsidies. Maar we streven ernaar om een businessmodel te ontwikkelen waarbij 60% van de inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven komt.”

Welke rol is er weggelegd voor finance professionals om gelijke kansen te stimuleren?

“Met JINC proberen we alle beroepen zichtbaar te maken, ook de financiële rollen. We zien tijdens onze projecten dat finance teams vaak terughoudend zijn om met jongeren aan de slag te gaan. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook een abstract beroep. De realiteit is echter dat je financiën vindt in elk bedrijf en van zodra je het tastbaar maakt voor de jongeren, zien we dat het hen enorm inspireert. Durf hen dus omarmen en geloof me, ze zullen je verrassen met hun frisse ideeën en inzichten.”

Photographer: Jonas Roosens | Copyright: Jonas Roosens - JINC