Privacyverklaring

‘Ons kaartspel leert kinderen spelenderwijs omgaan met geld’

18 september 2023
Tekst
Thomas Laureys
Beeld
Joos Bosmans, Kenneth Ramaekers, Perry van Overeem, John Chow

De financiële geletterdheid onder jongeren laat te wensen over. Daarom ontwikkelden vier studenten in het kader van hun opleiding het kaartspel ‘Finance Frenzy’ om kinderen op een speelse manier financiële kennis bij te brengen. De studenten deden dit in het kader van hun banaba-opleiding Advanced Business Management aan de Hogeschool UCLL.

Kunnen jullie Finance Frenzy even voorstellen?

Kenneth Ramaekers: “Het begon allemaal met mijn twee neefjes, elf en dertien jaar oud. Beiden mochten hun verlanglijstje maken voor Kerstmis. Eén neefje had tegoedbonnen voor Roblox en Fortnite en andere kinderactiviteiten genoteerd. Mijn andere neefje vroeg aandelen van bedrijven zoals Amazon, waarover hij had gelezen als thuis de krant op tafel bleef liggen.

De vraag van mijn tweede neefje zette ons aan het denken en we besloten ons te verdiepen in de financiële kennis bij jongeren. Die bleek ruim onvoldoende. We wilden daar iets aan doen met onze studentenonderneming en ontwikkelden het kaartspel ‘Finance Frenzy’. Via het spel leren kinderen belangrijke financiële begrippen spelenderwijs aan. Zo hopen we de volgende generatie een goede financiële basiskennis bij te brengen.”

John Chow: “We kozen bewust voor een kaartspel in plaats van een app of een ander digitaal product. Tijdens de coronaperiode verliep er al zoveel digitaal. We wilden met het kaartspel mensen weer echt bij elkaar brengen. Ook het spelelement is belangrijk omdat het drempelverlagend werkt. Kinderen leren terwijl ze plezier maken. Vandaar onze slogan: een spelend kind is een lerend kind.”

Wat hebben jullie zelf bijgeleerd met dit project?

Kenneth Ramaekers: “Ons belangrijkste leereffect is dat je tijd moet steken in netwerken. Je mag niet bang zijn om hulp te vragen. Om te ondernemen, moet je echt uit je comfortzone durven stappen en mensen aanspreken. We zijn zoveel verder geraakt door met anderen te spreken en ideeën uit te wisselen. Andere ondernemers kunnen en willen je echt verder helpen als je hen daarom vraagt.”

John Chow: “We leerden ook veel bij over teamwerk. Het was de eerste keer dat we samenwerkten. Samen dingen bespreken, werk verdelen en een product uitbrengen, dat was een enorm leerrijk proces.”

Wat zijn jullie toekomstplannen met Finance Frenzy?

John Chow: “We willen nog verder bouwen op dit project. We bespreken momenteel hoe we dat best doen. Het doel blijft om ons steentje bij te dragen aan een betere financiële kennis en om finance meer friendly te maken.”

Kenneth Ramaekers: “We overwegen een uitbreidingspakket uit te werken of ons op andere landen te richten door het kaartspel in verschillende talen uit te brengen. Een andere optie is verbreden en versies ontwikkelen over de verzekerings- of vastgoedsector.”

Meer in het topic: