Privacyverklaring

“Het resultaat is minder doel op zich”

23 juli 2024
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
James Arthur

Peter De Groof: “Hardlopen staat voor mij gelijk aan de knop omdraaien na een drukke werkdag. Als er een training op mijn planning staat, vertrek ik naar mijn werk met de sporttas in de koffer. Hoe druk, chaotisch of stressvol de werkdag ook mag zijn, na mijn laatste vergadering trek ik mijn sportschoenen aan. Lopen doe ik in het bos of op de piste van de VUB, naast mijn werk. Als ik daarna naar huis rijd, ben ik echt ontspannen.

Ik heb intussen al 25 marathons gelopen. Dat vergt uiteraard de nodige voorbereiding en planning, maar ook volharding en discipline. Mijn coach Benny Fischer uit Oostende bezorgt me altijd schema’s. Ik was het eerste lid van zijn loopclub. Die telt nu driehonderd mensen. In het weekend ga ik soms met vrienden een twintigtal kilometer lopen aan zee, om zes uur ’s morgens. Dan begint de dag goed voor mij.

Naast een goede voorbereiding, moet je goed weten wat je wil. Daar zie ik een sterke parallel met het werk. Je bereidt je voor op een groot project en maakt een goed plan van aanpak. Tijdens een marathon heb je momenten waarop je je goed voelt en alles goed gaat, maar de clou zit in de momenten dat je het lastig hebt en je moet doorzetten. Dat is op het werk ook zo. Bij elk project heb je momenten dat alles vlekkeloos verloopt, terwijl je soms ook op je tanden moet bijten.

De marathon in Düsseldorf heb ik gelopen in drie uur en drie minuten. Voor een amateur als ik is dat een goed resultaat. De voorbereiding verliep ook goed. Alles viel op zijn plaats. Later heb ik nog geprobeerd om onder de drie uur te lopen, maar dat is me niet meer gelukt.

Als je jong bent, kijk je maar naar één ding en dat is de eindtijd. Met ouder te worden, is het resultaat voor mij minder een doel op zich. Nu kijk ik meer naar het proces: voel ik me goed? Als ik ergens pijn heb of last ondervind, begin ik rationeler na te denken. Rust ik best een paar dagen of train ik verder? Ook op het werk kijk ik niet alleen naar het resultaat, maar ook hoe ik daar geraak.

Naast het hardlopen, lees ik vaak. Fictie is voor mij honderd procent ontspanning. Bij non-fictie lees ik vooral over technologie, meer bepaald over artificiële intelligentie, om de vinger aan de pols te houden. Sony Depthsensing Solutions is daar actief mee bezig en daarom probeer ik bij te blijven.”

Gastauteur: Peter De Groof, director finance & operations bij Sony Depthsensing Solutions