Privacyverklaring

Van starter to cfo: bouw in zes stappen je financiële carrière op

18 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Özlem Simsek

Talrijke jonge finance professionals dromen ervan om tot cfo door te groeien. En liefst zo snel mogelijk. Toch is het belangrijk om gaandeweg de juiste keuzes te maken, want chief financial officer (cfo) word je uiteraard niet zomaar. Özlem Simsek vertelt welke zes stappen je het best onderneemt voor je dertigste verjaardag.

1. Maak het verschil met een aanvullende opleiding

Je kan op verschillende manieren je carrière vlot laten starten. Zodra je je masterdiploma behaald hebt, start je best in een traineeship, bijvoorbeeld in een big 4 consultancybedrijf of bij een multinational. Uiteraard is het in de beginjaren van je carrière waardevol om een geavanceerde masteropleiding te volgen. Het onderscheidt je van de anderen en geeft extra theoretische onderbouwing aan je praktijkervaring. Het toont dat je leergierig bent en investeert in je persoonlijke ontwikkeling. Het heeft ook een positieve invloed op je salaris.

2. Maak werk van je vaardigheden

De weg naar de top loopt niet van een leien dakje. Zorg er daarom voor dat je actief en bewust bezig bent met vakkennis en ervaring te vergaren. Daarnaast is het belangrijk om je te profileren binnen het bedrijf waar je werkt. Stel jezelf een aantal vragen: wat wil je bereiken? Hoe ga je dat realiseren en hoe kan je je competenties daarbij optimaal inzetten? Weten wat jouw toegevoegde waarde en ontwikkelingspunten zijn, dat vereist zelfreflectie. Praat op regelmatige basis met je manager of doe een beroep op een mentor. Stel duidelijke doelen voor jezelf. Durf uit je comfortzone te treden. Leer je zwakke punten kennen en hoe je daar kan mee omgaan.

3. Go the extra mile

Naast je huidige taken en verantwoordelijkheden kun je jezelf profileren door proactief projecten op te pakken. Maar hoe begin je daaraan? Zorg ervoor dat je steeds op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf, zowel op lokaal als internationaal niveau. Houd contact met collega’s uit andere afdelingen en toon interesse in hun werk. Het zal je verbazen wat je allemaal te weten komt. Wees kritisch in de projecten waaraan je meewerkt en zorg ervoor dat ze van toegevoegde waarde zijn voor jou. Zorg dat jouw extra werk opgemerkt wordt binnen het bedrijf. Grijp de kansen wanneer ze zich voordoen.

4. Word assistent van de cfo

Het klinkt logisch, maar toch denken mensen hier vaak niet aan. Het is een uitstekende leerschool en de ideale manier om in het hoofd van een cfo te kruipen. Hoe denkt en handelt hij? Wat is de impact van zijn beslissingen op het bedrijf? In deze functie zie je van dichtbij welke grote projecten er lopen en doe je meer kennis op rond accounting en reporting. Dat geeft je de kans om belangrijke vaardigheden verder te ontwikkelen.”

5. Vergaar zoveel mogelijk financiële kennis

Een breed palet aan kennis en ervaring binnen finance is cruciaal. Ervaring in boekhouding en rapportering en finance & business control helpen je aardig op weg. Özlem Simsek: “Professionals die nooit ervaring in boekhouding hebben opgedaan, ervaren dat als een belemmering. Een studentenjob als boekhoudkundig bediende tijdens de zomervakanties is dus helemaal zo gek niet.”

Denk na over welk soort cfo jij wil zijn: ben je voorzichtig en ga je risico’s uit de weg of ga je net op zoek naar vernieuwing? Kies je liever de operationele of net een meer strategische rol? Dat zijn waardevolle inzichten.

6. Voeg rekruteerders toe aan je netwerk

Rekruteerders benaderen regelmatig jonge en ambitieuze finance professionals. Dat zijn waardevolle connecties in je netwerk. De rekruteerder weet wat er leeft op de arbeidsmarkt en zal je adviseren rond de ideale volgende stap in jouw carrière.

Bron: Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters