Privacyverklaring

Italiaanse Unicredit bank neemt Aion over

25 juli 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Andrea Orcel

UniCredit heeft zonet aangekondigd dat het een bindende overeenkomst heeft gesloten voor de overname van het volledige aandelenkapitaal van Aion Bank en Vodeno.

Aion is een zogenaamde neobank met een Belgische banklicentie. Vodeno is gespecialiseerd in de technologie voor banken. “Die twee bedrijven combineren een innovatief, schaalbaar en flexibel cloud-gebaseerd platform met bancaire diensten gebaseerd op de ECB-licentie van Aion om volledig end-to-end Banking-as-a-Service (BaaS) mogelijk te maken voor zowel financiële als niet-financiële bedrijven in heel Europa”, schrijft Unicredit in het persbericht.

Aion Bank/Vodeno zijn in staat om financiële oplossingen, waaronder rekeningen, deposito's, leningen en betalingsproposities, direct in te bedden in de customer journeys van retailers, e-commerce marktplaatsen, fintechs, financiële technologie aanbieders en banken.

Het Vodeno Cloud Platform is een cloud-native core banking systeem gebouwd met smart contracts en API-technologie en geïntegreerd met de processen en procedures van een volwaardige bank.

De transactie is een van de eerste stappen van een bank om volledig eigenaar te worden van een nieuwe technologie (zonder afhankelijkheden van derde partijen).

Andrea Orcel, Chief Executive Officer van UniCredit, zei: "Deze investering stelt ons in staat om de technologie en het talent van Vodeno te benutten om hun eigen technologie verder te ontwikkelen. We willen ze gebruiken als een veilige omgeving (sandbox) om te ontwikkelen, te testen en te innoveren ten behoeve van onze bredere groep. De combinatie van Aion Bank met de geïntegreerde technologie biedt de mogelijkheid om gerichte klantsegmenten en hele markten in Europa te betreden, wat extra mogelijkheden biedt om ons overtollige kapitaal op een aantrekkelijke manier in te zetten."

De totale overnameprijs bedraagt 370 miljoen euro.