Privacyverklaring

“Operationele waardestuwers geven dieperliggende betekenis aan jaarcijfers”

1 maart 2022
Tekst
Gastauteur

Seppe Seghers studeert Financial Management aan Vlerick Business School, nadat hij al een bachelor Industriële ingenieurswetenschappen met specialisatie Biochemie en een master Toegepaste Microbiologie en Biotechnologie aan KU Leuven behaalde. Hoewel hij iemand is met tal van interesses - van gezondheidszorg over ondernemingsfinanciering tot slimme energiesystemen - liggen zijn toekomstambities wel binnen de financiële wereld.

Door stage te lopen bij PWC en Weerts Group kon Seppe zijn kennis al in de praktijk omzetten.

“Als iemand zonder vooropleiding in financiën was het geen evidentie om vanaf het eerste moment mee te zijn met het vakjargon van mijn collega’s”, zegt Seppe. Bij fusies en overnames ging het soms zover dat collega’s, die op een specifiek project werkten, eigen afkortingen gebruikten. “Gelukkig wende het wel snel en kon ik rekenen op hulpvaardige collega’s.”

Gevarieerd takenpakket

Op de werkvloer van zijn beide stageplaatsen varieerde Seppes takenpakket. “Zo identificeerde ik op de afdeling Intern Deals Analytics bij PWC de operationele waardestuwers bij bedrijven aan de hand van gedetailleerde datasets. Vaak geven jaarrekeningen een globaal beeld, maar ontbreekt het aan concrete inzichten achter de cijfers. Die inzichten helpen bedrijven om betere strategische beslissingen te nemen.”

Verder is de student dankzij zijn stage bij Weerts Group nog altijd goed op de hoogte van de laatste trends binnen de (logistieke) vastgoedsector. Concreet marktonderzoek is uiteindelijk de manier om bij te blijven met de ontwikkelingen. “Wat ik hier vooral uit meeneem, is dat vastgoed zich gedraagt als een obligatie, hoofdzakelijk door de voorspelbare cashflows, maar ook door de rentegevoeligheid waar de sector onderhevig aan is”, zegt Seppe.

Juiste bedrijfscultuur

Bovendien neemt de student niet alleen extra kennis mee naar huis, maar is het voor hem duidelijk dat de cultuur dé bepalende factor is om al dan niet voor een bedrijf te kiezen. “Een competitieve omgeving waar niemand elkaar helpt en het ieder voor zich is, is niets voor mij”, zegt hij. Gelukkig hoefde hij dit niet te ervaren tijdens zijn stages. De steun van zijn collega’s is hem vooral bijgebleven.

Ten slotte geeft de Vlerick-student nog graag mee dat hij veel voldoening haalde uit zijn stages. Niet alleen omdat hij zijn werk zag terugkomen in bedrijfspresentaties, maar ook omdat elke ervaring hem nieuwe inzichten gaf in waar zijn passie ligt.

Meer in het topic: