Privacyverklaring

Sigma Conso overgenomen door het Canadese Prophix

27 oktober 2021
Tekst
Peter Ooms

Anderhalf jaar na de intrede van Fortino in het kapitaal van consolidatiespecialist Sigma Conso verkoopt die zijn aandeel aan de Canadese expert in corporate performance management (CPM)—software Prophix.

Door de overname zal de technologie van Sigma Conso, consolidatie- en management rapporteringssoftware, worden geïntegreerd in de Prophix oplossing. De 70 medewerkers van Sigma Conso zullen een integraal onderdeel worden van de Prophix organisatie. Ook ceo Dominique Galloy blijft aan boord als aandeelhouder in de nieuwe fusieorganisatie. Hij zal daar verantwoordelijk worden voor de strategie en de verdere overnames van de groep. Prophix is in handen van het investeringsfonds Hg. Dat focust op financiële software en heeft bijvoorbeeld ook de Belgische bedrijven Silverfin en Team.blue, en Visma in portefeuille.

In de portefeuille van Hg

Door deze transactie te faciliteren, bouwt Hg verder aan zijn doel om de groei van Prophix te versnellen en te schalen. Tegelijkertijd zal het de verdere ontwikkeling van zijn productcapaciteiten financieren. Deze transactie tussen Prophix en Sigma Conso versterkt ook de focus van Hg op bedrijfskritische business-to-business software. Louis Kinsella, Principal bij Hg: "De aandacht voor CPM is de laatste 24 maanden dramatisch toegenomen. Er wordt verwacht dat deze trend zich zal verder zetten. Bedrijven en organisaties zijn zich meer bewust van de waarde van deze oplossingen voor hun financiële operaties. Bijgevolg past deze deal volledig in de strategie van Hg om te investeren in kwaliteitsvolle bedrijven. Op die manier kunnen zij groeien en hun volledig potentieel kunnen bereiken.”

Functioneel complementair

Sinds de komst van Fortino had Sigma Conso snel mooie resultaten bereikt: de verkoop van nieuwe licenties was verdubbeld, de succesvolle distribiteur in Azië werd ingelijfd en de activiteiten in Duitsland opgestart. “Sigma Conso had al een sterke portefeuille aan software voor consolidatie en managementrapportering. We wilden die functionaliteit uitbreiden met budgettering en planning. Daarbij zochten we ook naar aanbieders die zich net als wij op SAAS-toepassingen voor de middelgrote bedrijven toespitsten. Prophix had dat. En zij waren op zoek naar meer capaciteiten qua rapportering. Naast die functionele complementariteit is die er ook op het vlak van commerciële aanwezigheid. Prophix staat vooral sterk in Noord- en Zuid-Amerika en het VK, Sigma Conso in de eerste plaats in Europa. De mogelijkheden tot cross-selling liggen voor de hand. Ook al omdat er weinig overlap is tussen onze klantenbestanden (1700 klanten bij Prophix, 600 bij Sigma Conso).

Nog potentieel

“Toen Fortino zich inkocht in Sigma Conso richtten we ons in de eerste plaats op de versterking van de organische groei. Die hebben we ook snel kunnen realiseren. We zijn ervan overtuigd dat die nog steeds zeer veel potentieel heeft omdat de vraag naar de versterking van de Office of the cfo zeer groot is. Maar door deze fusie kan het bedrijf nog sneller gaan groeien vooral dankzij de uitbreiding van de functionaliteit en de globale aanwezigheid”, zegt Filip Van Innis, investment director bij Fortino.

Foto: Dominique Galloy en Filip Van Innis (rechts) - Benjamin Brolet