Privacyverklaring

Vrees voor inflatie overschaduwt milieu- en cyberrisico's

15 november 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Foto door Engin Akyurt via Pexels

De komende twee jaar zijn de gevolgen van snelle inflatie, schuldencrises en de kosten van levensonderhoud in de G20-landen de grootste bedreigingen voor het zakendoen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Wereld Economisch Forum.

De aanhoudende inflatie is het meest genoemde risico in de G20-landen. Meer dan een derde (37 procent) van de G20-landen vindt het de grootste zorg, gevolgd door schuldencrises en de kosten van levensonderhoud (beide 21 procent). Twee G20-landen stippen geo-economische confrontaties aan als het grootste risico. Andere respondenten noemen de mogelijke ineenstorting van de staat en het gebrek aan wijdverspreide digitale diensten en digitale ongelijkheid als grootste bekommernis.

Contrast met 2021

De bevindingen van dit jaar staan in schril contrast met die van 2021, met name op gebieden zoals technologische en milieurisico's. Ondanks toenemende milieudruk en -regelgeving in de afgelopen twaalf maanden, komen milieukwesties dit jaar aanzienlijk lager voor in de lijst van risico's. Cyberaanvallen bedreigen steeds meer kritieke infrastructuur, maar behoren dit jaar tot de minst vaak genoemde risico's.

Carolina Klint, risk management leader Continental Europe van Marsh: "De bedrijfsleiders van de G20 focussen zich terecht op de onmiddellijke en dringende economische en geopolitieke risico's. Als zij echter belangrijke technologische risico's over het hoofd zien, kan dit in de toekomst leiden tot blinde vlekken, waardoor hun organisaties worden blootgesteld aan ernstige cyberdreigingen die hun succes op lange termijn ernstig kunnen schaden."

Netto nul is ver weg

Peter Giger, group chief risk officer van Zurich Insurance Group: "Na een sprong van 2 miljard ton in 2021 is de stijging van de wereldwijde CO2-uitstoot dit jaar veel lager - dichter bij 300 miljoen ton. Dat is te danken aan de groei in het gebruik van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn we nog steeds niet op weg naar de 1,5°C-doelstelling. De overgang naar netto nul is te ver weggezakt op de kortetermijnagenda's van veel bedrijfsleiders. Toch zijn de gevolgen van de klimaatverandering zowel op korte als op lange termijn voelbaar. Zelfs in de huidige geopolitieke en economisch uitdagende omgeving, moeten we ons richten op het bouwen van een schoner, betaalbaarder en veiliger energiesysteem als we een nettonultoekomst binnen handbereik hopen te houden."

De Executive Opinion Survey wordt uitgevoerd door het Centre for the New Economy and Society van het Wereld Economisch Forum. Marsh McLennan en Zurich Insurance Group zijn partners van het centrum en het Global Risks Report.