Wat zijn uw plannen voor bedrijfsplanning in 2022?

20 september 2021
Tekst
Partner Content
Wat zijn uw plannen voor bedrijfsplanning in 2022?

Succesvolle bedrijven worden gekenmerkt door wendbaarheid: ze kunnen snel mee veranderen met het ecosysteem waarin ze opereren. Moderne bedrijfsplanning helpt organisaties met het verwerven van deze eigenschap. De belangrijkste speler in dit proces is de CFO: hij of zij is verantwoordelijk voor het planningsproces en diegene die de tools in huis haalt om de kwaliteit van de plannen te verbeteren om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Twee factoren spelen een belangrijke rol bij moderne planningsprocessen: het vermogen om continu te kunnen plannen én het beschikken over een bedrijfscultuur waarin mensen goed in staat zijn om plannen te operationaliseren - ook als de plannen snel veranderen. Nu bij veel bedrijven die nog werken met traditionele, jaarlijkse plannen en budgetten het ‘planningsseizoen’ weer voor de deur staat, nodigen we u uit om eens stil te staan bij waar uw organisatie staat op dit gebied.

Het vermogen om continu te kunnen plannen

Plannen veranderen. Zo simpel is het. Als u een plan maakt voor een trip naar Parijs, kunnen enorme onweersbuien u ervan weerhouden om de Eiffeltoren te bezoeken. Als u dan niet in staat bent om uw plannen aan te passen, valt uw reisje letterlijk en figuurlijk in het water. Dit geldt natuurlijk ook voor bedrijven: bent u niet in staat om uw bedrijfsplanning tijdig aan te passen, dan zult u uiteindelijk op achterstand raken. Om die reden nemen steeds meer bedrijven afscheid van hun traditionele jaarplannen en budgetten om te kiezen voor een continu planningsmodel.

Een agile bedrijfscultuur

Het transformeren van het traditionele, jaarlijkse planningsproces naar een continu proces alleen is niet voldoende. De plannen moeten ook geoperationaliseerd worden. De meest succesvolle bedrijven op dit gebied hebben intern de agility ontwikkeld om plannen snel om te zetten in actie, ook als de plannen gedurende het jaar veranderen. Ze gebruiken hiervoor geavanceerde tools om wereldwijd op basis van realtime data te kunnen samenwerken aan hun plannen, met machine learning en kunstmatige intelligentie voor het automatiseren en uitvoeren van complexe scenario's. Deze bedrijven zijn vaak de echte disruptors: ze geven hun industrie vorm, creëren nieuwe strategieën en zijn in staat om deze snel en gemakkelijk uit te voeren.

Bij de meeste bedrijven is de CFO verantwoordelijk voor het planningsproces en vormt finance het epicentrum van deze belangrijke organisatieverandering. Daarom stellen we u de vraag: wat zijn uw plannen op het gebied van bedrijfsplanning voor 2022?

Om meer te leren over dit onderwerp raden we u de podcast ‘Enterprise Agility in the Age of Urgency’ met Tom Bogan, Vice President bij Workday en founder van Adaptive Insights (nu onderdeel van Workday) aan.

SoundCloud: Enterprise Agility in the Age of Urgency

Apple Podcasts: Enterprise Agility in the Age of Urgency