Duitsland: ondernemervertrouwen daalt door tekort aan componenten

26 augustus 2021
Duitsland: ondernemervertrouwen daalt door tekort aan componenten

De stemming in de Duitse economie is flink afgekoeld. De ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland daalde in juli tot 100,8 punten, tegen 101,7 punten in juni.

Bedrijven in Duitsland schatten hun huidige bedrijfssituatie als iets beter. Maar het optimisme over de ontwikkelingen nam de komende maanden merkbaar af. Aanvoerknelpunten voor half-afgewerkte producten en twijfels na een hernieuwde toename van het aantal besmettingen belasten de Duitse economie.

In de industrie daalde de index. Dit kwam door de beduidend minder optimistische verwachtingen van de bedrijven. De bijbehorende indicator daalde voor de vierde keer op rij. De inschatting van de bedrijven van de huidige situatie steeg naar het hoogste niveau sinds augustus 2018. De bezettingsgraad steeg van 85,9 naar 87,1 procent. Het ligt daarmee ruim boven het langetermijngemiddelde van 83,5. Het tekort aan half-afgewerkte producten neemt toe en steeds meer bedrijven klagen over een tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

In de dienstensectorvan Duitsland is het ondernemingsklimaat verslechterd. Terwijl de dienstverleners tevredener waren met hun huidige business, zijn ze veel minder optimistisch over de komende maanden. De bedrijven anticiperen nog steeds op stijgende verkopen, zij het niet zo sterk als in de voorgaande maand.

De index daalde ook in de handel. De voorzichtig optimistische verwachtingen van de vorige maand verslechterden. De indicator voor de huidige situatie is daarentegen iets gestegen. Ook in de retail melden steeds meer bedrijven knelpunten in de levering.

In de bouw verbeterde het vestigingsklimaat. De bedrijven waren meer tevreden met hun huidige situatie. De verwachtingsindicator steeg voor de derde keer op rij.

Bron: Ifo Institut

Foto: Clemens Fuest, voorzitter van Ifo Institut (Wikimedia)