Olaf Scholz volgt Angela Merkel op als Duits kanselier

25 november 2021
Olaf Scholz volgt Angela Merkel op als Duits kanselier

Duitsland zal straks een nieuwe bondskanselier krijgen met Olaf Scholz van de SPD. De onderhandelingen over het regeringsakkoord zijn om twee maanden tijd afgerond in een sfeer van samenwerking. De discretie bleef intact tijdens de gesprekken.

Over het algemeen levert het regeerakkoord wat was verwacht. De nieuw regering engageert zich om resultaten te boeken op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en de strijd tegen de klimaatverandering. Daarnaast zijn ook sociale gelijkheid en onderwijs belangrijke punten. Fiscaal beleid en Europa zijn slechts de hoofdstukken zeven en acht op een totaal van negen.

Begroting blijft vaag

Wat het begrotingsbeleid voor zowel Duitsland als de eurozone betreft, blijft het akkoord vaag. Er is voor elk wat wils. Dat schrijft ING in een eerste analyse. “Dit bevestigt onze visie dat Duitsland in 2022 en 2023 een mild accommoderend begrotingsbeleid zal voeren. Het zal niet optreden als budgettaire hardliner met rode lijnen op Europees niveau, zonder een budgettaire uitgavengolf te beginnen.”

Het eerste wat de nieuwe regering van Olaf Scholz zal moeten laten zien, zijn haar vaardigheden op het gebied van crisisbeheer bij het omgaan met de escalerende vierde golf van de pandemie.