Privacyverklaring

FDupdate 4 juli: De spelverdeler

3 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden

Joost Vanhecke werkt voortaan als cfo van Teamleader én Yuki, onder de koepel van het Noorse Visma. De verbreding van zijn scope doet de financiële operationele verantwoordelijkheden verminderen, ten gunste van het strategische luik. Die constructie wijst op het belang van een competent financieel team om op terug te vallen.

Nu de Rode Duivels het EK voetbal hebben verlaten, richten we stilaan onze blik weer op de vaderlandse voetbalcompetitie. In een uitgebreid gesprek met FDmagazine heeft cfo Nicky Laukens het onder meer over de financiële forecasting, spelerstransfers en de bouw van het nieuwe stadion bij het winstgevende Club Brugge. Ook zijn scope is bijna zo breed als een strafschopgebied: naast finance is hij verantwoordelijk voor hr, compliance, legal en IT.

Bij Owens Corning behoort hr niet tot de scope van de cfo, maar Yannick Dewingaerden werkt wel nauw samen met hr-manager Brigitte Lacroix. Ze delen gezamenlijke doelstellingen in het domein van ESG en de uitdaging om de loonkosten onder de controle te houden ten opzichte van het buitenland.

Volgens een onderzoek van Allianz lijden bedrijven massaal schade door fraude. De cfo staat centraal in de fraudebestrijding, maar ook hier is samenwerking met riskmanagement, legal en hr aan de orde. De cfo is meer dan ooit tot een spelverdeler uitgegroeid.

Gert Verlinden
Hoofdredacteur FDmagazine

Onze inspiratie deze week

Meer in het topic: