Privacyverklaring

Financiële forecasting bij Club Brugge

24 juni 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Nicky Laukens

Club Brugge is één van de weinige winstgevende ondernemingen in het Belgische voetbal. De kampioenstitel afgelopen voetbalseizoen en de bijbehorende kwalificatie voor de Champions League geven het zakelijke model een extra stimulans. Cfo Nicky Laukens: “Voor de financiering van het nieuwe stadion kijken we naar schuldfinanciering en extern kapitaal van investeerders.”

Hoe doet Club Brugge aan forecasting in een volatiele omgeving?

Nicky Laukens: “Het budget voor het financiële jaar loopt van juli tot juni. Tweemaal per jaar organiseren we een bottom-up financiële update vanuit alle afdelingen. De Belgische voetbalcompetitie is eerder stabiel en makkelijk voorspelbaar. De seizoensabonnementen zijn voor de start van de competitie uitverkocht, we kennen het consumentengedrag van de fans, het aantal wedstrijden en de daaraan verbonden kosten, de lange termijn sponsorcontracten en het mediabudget. Er is echter meer volatiliteit op het vlak van de Europese competities. Kwalificeren we ons voor de lucratieve Champions League of spelen we in de financieel lager aangeschreven Europa- of Conference League? Dat zijn binaire gebeurtenissen die een forecasting onderuit kan halen. We tonen diverse Europese assumpties en scenario’s aan de Raad van Bestuur. Er spelen talrijke externe factoren waar je weinig grip op hebt, maar we houden ons aan de afspraken die vooraf doorgesproken zijn.”

Wat is de financiële strategie inzake spelerstransfers?

Nicky Laukens: “De spelerstransfermarkt is tweemaal per jaar geopend: dat zijn cruciale periodes. Alle transacties die afgerond en erkend zijn voor 30 juni vallen in het huidige boekjaar. Er wordt gewerkt met betalingstermijnen, maar voor de balans en resultatenrekening geldt als moment van erkenning de datum van de definitieve afsluiting van de transfer. Assets zoals spelers staan vermeld als immateriële vaste activa op de balans. De afschrijving gebeurt over de looptijd van het contract van de speler, bijvoorbeeld vier jaar. Een speler aankopen in juni heeft dus een beperkte impact op de resultatenrekening, maar wel op de balans van dat lopende boekjaar. Een uitgaande transfer wordt dan weer volledig erkend in de p&l (profit & loss) op het moment van de verkoop. De twee transferperiodes in de winter en zomer hebben uiteraard een impact op de loonmassa, en dat is de grootste kostenpost in de resultatenrekening.”

Hoe gebeurt de financiering van de bouw van het nieuwe stadion?

Nicky Laukens: “Op dit moment loopt de termijn waarin bezwaar kan worden aangetekend. We blijven in dialoog met de buurt. Voor de financiering kijken we naar schuldfinanciering en extern kapitaal van investeerders. Een privé-investeerder werkt makkelijker dan het brede publiek dat ietwat volatieler is omdat de supporter-investeerder emotioneler handelt. Het nieuwe stadion is een hefboom voor omzet en winst. Ons plan berust op vier pijlers: extra toeschouwerscapaciteit, meer comfort voor de fans, een vernieuwd zakelijk b2b productaanbod, en verbreden in doelgroepen naar gezinnen en kinderen. De jaarlijkse extra inkomsten zijn gelijkwaardig aan een recurrente deelname aan de Champions League.”

Dit is een gedeelte van een langer interview met cfo Nicky Laukens van Club Brugge. Het volledige interview lees je in het septembernummer van FDmagazine. Interesse in een membership? Neem vrijblijvend contact op met Jennero Rijaard via Jennero.Rijaard@hrmagazine.be