Privacyverklaring

Bedrijven lijden massaal schade door fraude

1 juli 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Dall-E

Een ruime meerderheid van de bedrijven leed afgelopen jaar schade door fraude. Dat blijkt uit het jaarlijkse fraudeonderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade in België en Nederland. In 2023 en 2024 kreeg 69 procent van de bedrijven te maken met fraudepogingen, waarvan 91 procent resulteerde in daadwerkelijke schade.

Hoewel 95 procent van de bedrijven tevreden is over hun fraudebeschermingsmaatregelen, ervaren ze fraude als een toenemend gevaar. Bedrijven geloven dat ze zelf geen risico lopen, wat een misplaatst gevoel van veiligheid is aangezien de meerderheid van de bedrijven daadwerkelijk schade ondervindt. Van de geleden schades bedraagt 55 procent meer dan 50.000 euro, zestien procent zelfs meer dan 200.000 euro. En bij interne fraude leidt twee procent tot schades hoger dan één miljoen euro, tegenover vijf procent bij externe fraude.

Interne fraude blijft dominant

Interne fraude blijft de meest voorkomende vorm van fraude. 56 procent van de bedrijven en organisaties kreeg hiermee te maken. De top drie vormen van interne fraude zijn het ontvreemden van goederen, het vervalsen van documenten en het ontvreemden van liquide financiële middelen.

Profiel van de interne fraudeur

De interne fraudeurs zijn voornamelijk mannen die minder dan vijf jaar in dienst zijn, voornamelijk in de leeftijdscategorie van 26 tot 45 jaar (74%). Zij veroorzaken de kleinere schadeposten waarbij 15.000 euro als ondergrens is genomen. Senior medewerkers die langer in dienst zijn en het vertrouwen genieten van collega’s en superieuren plegen dan weer grote schades door interne fraude. Het aanwezige vertrouwen geeft hen toegang tot vertrouwelijke systemen en informatie. Leden van de directie of het management veroorzaken bijna 20 procent van de grote schades door interne fraude.

Verontrustende cijfers

Opvallend is dat bedrijven 59 procent van de fraudegevallen niet melden bij de politie. Ze schakelen sneller externe partijen in zoals ICT-bedrijven, advocatenkantoren of recherchebureaus. Eén op de vijf bedrijven handelt fraude zelf af. De populariteit van meerfactorauthenticatie steeg aanzienlijk ten opzichte van 2023 (van 39 procent naar 54 procent). Het percentage bedrijven dat aangeeft dat thuiswerken het risico op fraude verhoogt steeg van 50 procent in 2023 naar 55 procent in 2024.

AI verhoogt fraudegevaar

Het onderzoek van Allianz Trade vroeg bedrijven naar hun mening over artificiële intelligentie (AI) in relatie tot frauderisico. 54 procent ziet AI als een positieve ontwikkeling. Bij kmo’s is dat 71 procent omdat zij denken dat AI net fraude sneller aan het licht brengt. 27 procent ziet AI dan weer als een gevaar.