Privacyverklaring

Hoe blockchain kan helpen om COVID-19-uitdagingen te bestrijden

12 mei 2021
Tekst
Doctoraatsonderzoeker Tineke Distelmans en professor Kristof Stouthuysen van Vlerick Business School

Blockchain technologie kan bijdragen tot de aanpak van de verschillende uitdagingen van de covid 19-crisis die de crisis met zich meebrengt, en het kan zelfs helpen om onze economie sneller te laten herstellen van deze pandemie.

De technologie in een notendop

Een blockchain kan beschouwd worden als een soort gedecentraliseerde database waar informatie wordt opgeslagen en waarover meerdere partijen gezamenlijk controle hebben. Elke ‘blok’ stelt een reeks van gegevens voor en wanneer het blok gevuld is, worden de verschillende blokken aan elkaar geketend. Op die manier vormen ze een keten van gegevens, een blockchain genaamd. Elke betrokken partij kan informatie toevoegen en opslaan, maar alleen met de goedkeuring van de anderen.

Blockchain in de aanpak van COVID-19 uitdagingen

Blockchain kan nuttig zijn in de vaccinatiecampagne doordat de technologie toelaat het vaccin te volgen vanaf de fabrikant tot bij de patiënt. In het Verenigd Koninkrijk gebruiken reeds verschillende ziekenhuizen deze technologie om de status van de verschillende batches van vaccins te volgen en hun gekoelde opslag te controleren. Zo kunnen de ziekenhuizen garanderen dat de gegevens nauwkeurig zijn vanaf het begin; daarna kunnen ze controleren of er geen aanpassingen zijn aangebracht. Dit is uiterst belangrijk aangezien elk vaccin zijn eigen specifieke opslagvereisten heeft. Zo helpt blockchain deze ziekenhuizen situaties te voorkomen waarin vaccins moeten worden weggegooid wanneer er onzekerheid heerst over hun bewaargeschiedenis.

Blockchain technologie kan ook gebruikt worden bij de ontwikkeling van een ‘gezondheidspaspoort’. Zo heeft bijvoorbeeld de staat New York onlangs de lancering aangekondigd van een digitaal COVID-19 paspoort dat gebaseerd is op blockchain. Dit paspoort laat toe om gezondheidsreferenties op te slaan en deze te delen – COVID-19 testresultaten en vaccinatiegegevens, bijvoorbeeld. Aangezien dit paspoort gebaseerd is op blockchain technologie, is er geen centrale database waar alle informatie opgeslagen wordt, maar kan iedereen zelf bepalen wanneer en met wie de gegevens gedeeld worden. De invoering van dit digitaal paspoort moet de heropening van sportevenementen, concerten, maar ook tal van andere activiteiten stimuleren. Luchtvaartmaatschappijen – waaronder Emirates en British Airways – hebben aangekondigd dat ze testen met soortgelijke systemen zullen starten.

Blockchain voor de heropleving van onze economie

De COVID-19-pandemie heeft niet alleen gevolgen voor het gezondheidssysteem, maar brengt ook ernstige economische gevolgen met zich mee. Wereldwijde toeleveringsketens, bijvoorbeeld, zijn aanzienlijk aangetast door de pandemie, en veel bedrijven werden geconfronteerd met grondstoftekorten of transportonderbrekingen. Om beter voorbereid te zijn op toekomstige onderbrekingen, zoeken bedrijven naar manieren om hun toeleveringsketens in te korten en tussenpersonen die inefficiënties veroorzaken te verwijderen. Om supply chains weer op de rails te krijgen, is het bovendien belangrijk dat bedrijven hun vertrouwen in de samenwerking binnen de supply chain beginnen te herstellen. De aanwezigheid van vertrouwen verkort de transactietijd en versnelt de stroom van middelen en materiaal aanzienlijk – waardoor de flexibiliteit van de toeleveringsketen toeneemt.

Blockchain biedt partners binnen de toeleveringsketen de mogelijkheid om het vertrouwen te versterken door informatie te delen op een uiterst snelle, veilige en transparante manier. Walmart, bijvoorbeeld, gebruikt een op blockchain gebaseerde technologie om hun keten van voedselvoorziening transparanter te maken en zo eventuele bezorgdheden over voedselveiligheid te verminderen. Zo kunnen ze op elk moment een aantal cruciale vragen beantwoorden: Waar is de zending en wanneer zal deze aankomen? Wie is verantwoordelijk voor de vertraging? Zijn er onderweg problemen opgetreden? Het systeem bevat een chronologische keten van blokken die informatie-, inventaris-, en financiële stromen van de transactie registreert. Op die manier helpt blockchain de kloof te dichten tussen de financiële kant van een transactie en de stroom van goederen en informatie – waardoor het vertrouwen tussen de partijen toeneemt.

Bovendien kan de technologie voor meer efficiëntie zorgen door het elimineren van manuele afstemmingen en het omzeilen van tussenpersonen. Dit leidt tot een betere besluitvorming, een nauwkeurigere planning en lagere operationele kosten. Blockchain heeft op die manier het potentieel om de manier waarop supply chains georganiseerd zijn in een post-COVID-19 tijdperk te transformeren.

CENTRE FOR FINANCIAL LEADERSHIP & DIGITAL TRANSFORMATION

Het Centre for Financial Leadership & Digital Transformation voert actiegericht onderzoek naar de financiële functie van de toekomst. Het dient ook als kennisplatform. Financiële leiders die zowel een competitieve als efficiënte financiële afdeling of accounting kantoor willen uitbouwen, de technologische dimensie willen omarmen en op de hoogte willen blijven van de meest recente technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op de financiële functie, kunnen genieten van ons unieke kennisplatform en onderzoek. Meer informatie over dit centre!

Foto: Shutterstock