Privacyverklaring

CFO speelt voortrekkersrol bij digitale transformatie van Belgische KMO's

9 februari 2022
Tekst
Peter Ooms

De cfo speelt een sleutelrol in een snellere, betere en succesvollere digitale transformatie van de Belgische KMO. Dat blijkt uit een studie van Vlerick.

Cfo’s zijn niet alleen betrokken bij de digitalisering van hun eigen financiële afdeling, maar bijna 3 op 4 geeft aan ook een leidende rol te spelen in de digitale transformatie van de organisatie in zijn geheel. Bovendien presteren bedrijven met een digitaal betrokken CFO ook beter op het gebied van digitale maturiteit. Hij of zij speelt dus een sleutelrol in een snellere, betere en succesvollere digitale heruitvinding van de Belgische KMO.

Studie bij Belgische cfo’s

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Kristof Stouthuysen, Professor Management Accounting en Digital Finance aan het Centre for Financial Leadership & Digital Transformation van Vlerick Business School.

Op vandaag moet elke organisatie het potentieel van nieuwe technologieën omarmen, maar wie van het topmanagement kan die transformatie nu het beste sturen? Hoewel CFO's zich doorgaans bezighouden met financiële rapportering en investeringsbeslissingen, is er maar weinig geweten over hun rol in het bevorderen en aansturen van de digitalisering van hun bedrijf. Samen met doctoraatsstudente Tineke Distelmans deed Kristof Stouthuysen een bevraging bij zo’n 120 CFO’s en financiële leidinggevenden van Belgische KMO’s uit diverse sectoren.

92% van de bevraagde CFO’s blijkt actief betrokken bij de digitalisering van hun financiële afdeling, via beslissingen over nieuwe technologische toepassingen en het gebruik van analytics om de werking te verbeteren. 68% geeft aan een leidende rol te spelen in de digitale transformatie van hun organisatie in zijn geheel.

Betrokken cfo werkt aan digitale maturiteit

Bovendien presteren organisaties met een digitaal betrokken CFO ook 8% beter op het gebied van digitale maturiteit in vergelijking met organisaties met een CFO die niet betrokken is. Een betrokken CFO draagt dus ook bij tot de graad van succes van de digitale transformatie.

Professor Kristof Stouthuysen licht toe: “Een bedrijf wordt niet digitaal volwassen uitsluitend via de implementatie van nieuwe technologieën. Er is ook nood aan een goede digitale strategie, een omgeving die functie-overschrijdende samenwerking bevordert, een datagerichte cultuur en de garantie dat de data betrouwbaar zijn. Het lijkt erop dat de CFO niet alleen optreedt als ‘evangelist’, die mensen helpt de digitale economie te begrijpen, maar ook als ‘architect’, die de puzzelstukjes in elkaar past zodat je het resultaat kan meten. De CFO kan het digitale transformatieproces van de onderneming dus echt versnellen en ook verbeteren."

Kenmerken van een digitaal succesvolle cfo

Tot slot blijkt uit het onderzoek ook welke eigenschappen essentieel zijn voor een digitaal succesvolle CFO.

  • Een innovatieve ingesteldheid: hij/zij staat open voor verandering, moedigt experimenten aan en aanvaardt mislukkingen
  • Sterke leiderschapsvaardigheden: hij/zij kan verandering op een consequente en sterke manier aanbrengen, zodat iedereen achter het digitale transformatietraject van het bedrijf staat
  • Diepgaande kennis van de nieuwste technologieën: hij/zij heeft een duidelijk beeld van het huidige technologische landschap en de recentste ontwikkelingen