Privacyverklaring

Naar een polarisatie tussen dollar en yuan

28 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Eric Prouzet via Unsplash.com

De researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade voorziet een wereld met een gepolariseerd muntsysteem, met de Amerikaanse dollar en de Chinese yuan.

Nog altijd is de US-dollar wereldwijd valuta nummer één, maar voor veel opkomende economieën is die dominante rol niet langer vanzelfsprekend.

De Allianz-onderzoekers stellen dat de Covid-19-crisis en de oorlog in Oekraïne de bestaande onvrede over de dominantie van de dollar hebben versterkt. Ze spreken over een volgende fase in de financiële globalisering, met als uiteindelijk resultaat ‘financiële co-hegemonie van de Chinese yuan naast de Amerikaanse dollar.

Multipolair systeem

Volgens de Allianz-onderzoekers is de rol van de yuan in het wereldwijde financiële systeem in tien jaar tijd verdubbeld. Deze groei zou versneld doorzetten richting een multipolair systeem. De vraag is dan hoe de twee valuta naast elkaar functioneren. In een pessimistisch scenario kunnen zich twee invloedssferen vormen (VS en dollar versus China en yuan), met weinig uitwisseling.

De opkomst van de yuan is volgens Allianz niet los te zien van de gigantische belt and road-investeringen (nieuwe zijderoute). In meer dan tachtig landen, vooral in Azië en Afrika (maar ook in Europa), investeert China honderden miljarden in infrastructuurprojecten zoals haven- en elektriciteitsvoorzieningen. “In deze landen groeit de handel met China sterk. Het is logisch dat China de eigen munt daarbij naar voor wil schuiven.”

China prima gepositioneerd

Terwijl Europa het vooral 'druk heeft met zichzelf', hebben veel opkomende landen de handen vol aan de economische vooruitgang. Johan Geeroms van Allianz: “China is daarvoor prima gepositioneerd. Tel daarbij de technologische vernieuwing die gaande is, ook op monetair gebied. Als China de veelgebruikte digitale valuta van de centrale bank weet te combineren met blockchaintechnologie, zal dit de monetaire opmars van China verder versterken.”

“Doordat landen de dollar nodig hebben om internationaal zaken te doen, krijgt Washington een politiek drukmiddel in handen. Datzelfde geldt natuurlijk voor de opkomst van de yuan en de Chinese invloed op de wereld.” Zo versterkte China de voorbije jaren zijn greep op Europese zeehavens, in België met name de containerterminals van Zeebrugge en Antwerpen. Liefst negentig procent van de containerterminals van Zeebrugge zijn nu al in handen van China Ocean Shipping Company (Cosco), 's werelds grootste scheepsbedrijf en de op twee na grootste containertransporteur.