Privacyverklaring

Eerste krimp van Chinese economie in 40 jaar veroorzaakt door corona

17 april 2020
Tekst
Peter Ooms

De economie in China kromp met 6,8 procent in het eerste kwartaal van dit jaar door de crisis van corona. Dat is de eerste daling van de groei sinds 1976.

In dat jaar rapporteerde de Chinese overheid voor het laatst een daling van het BNP. De krimp in het eerste kwartaal van dit jaar is dan ook een duidelijk signaal van de schade die de coronapandemie teweegbrengt. Tot voor kort werd China beschouwd als de motor van de groei van de wereldeconomie.

De daling is het meest uitgesproken in de industriële productie met 9,6 procent. Verder is opvallend de neergang van de investeringen met 16,1 procent, vooral dan in infrastructuur, productiecapaciteit en vastgoed. Ook de private consumptie daalde met een gelijkaardig percentage.

Deze cijfers werden bekend gemaakt door het Chinese Nationaal Bureau van de Statistiek. Ze komen net na de prognose van het IMF over de impact van corona op de wereldeconomie. Het fonds stelt dat de wereld afstevent op de slechtste economische prestatie sinds de Grote Depressie. Dat maakt de huidige crisis ook een stuk erger dan die van 2008.

Bron: FT, NBSC