Recordaantal Antwerpse bedrijven investeert via crowdlending

5 november 2020
Recordaantal Antwerpse bedrijven investeert via crowdlending

Antwerpse bedrijven doen sinds begin 2020 massaal een beroep op crowdlending, financiering door particulieren zonder tussenkomst van een bank. Intussen werd er al meer dan 5 miljoen euro opgehaald voor bedrijven in de regio.

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan zestig Antwerpse kmo's via Look&Fin fondsen geworven voor in totaal bijna 25 miljoen euro. Sinds begin 2020 is het gebruik van crowdlending nog verder toegenomen, met een tiental Antwerpse kmo's die gefinancierd werden voor een totaal van bijna vijf miljoen euro. Twee bekende Antwerpse ondernemingen, Cores Development en de specialist van geboortelijsten Het Land Van Ooit, hebben onlangs gebruik gemaakt van deze financieringsoplossing.

Aanvullende financieringsbron voor gezonde en groeiende bedrijven

Via crowdlending kunnen bedrijven rechtstreeks geld lenen bij particulieren zonder tussenkomst van de bank. Op het platform van Look&Fin kunnen bedrijven zo fondsen werven voor hun projecten van 100.000 euro tot 5 miljoen euro.

Dankzij de snelle en eenvoudige manier om fondsen te verkrijgen heeft crowdlending de jongste jaren een hoge vlucht genomen. Kevin Bovyn, Business Development Manager voor Look&Fin in Vlaanderen en gevestigd in Antwerpen, verklaart: "Met bijna 100 miljoen euro aan financiering aan meer dan 250 kmo's zijn we momenteel marktleider in België. Ons doel is om kmo's snel, efficiënt en onder de beste voorwaarden van de nodige fondsen te voorzien met rentevoeten die beginnen bij 1,5 procent. We analyseren elke aanvraag en kunnen binnen de 48 uur een eerste antwoord geven".

Cores Development

Cores Development is een Antwerpse vastgoedgroep die in 2006 werd opgericht met als doel om stedelijke vastgoedprojecten te ontwikkelen met een maatschappelijke meerwaarde. De groep heeft sinds zijn oprichting meer dan 70 projecten op de markt gebracht en heeft in 2019 een jaarlijkse groei van bijna 20% bereikt.

Om de financiering van de huidige en toekomstige vastgoedprojecten te diversifiëren en zijn groei te blijven ondersteunen, heeft de groep onlangs via Look&Fin 1 miljoen euro geleend in de vorm van een aflosbaar krediet over 36 maanden. Met de fondsen die via Look&Fin werden opgehaald, kan de groep ook eigen vermogen vrijmaken voor de financiering van andere projecten. Deze aflosbare lening (met maandelijkse terugbetalingen voor de beleggers) is gestructureerd in 2 schijven: 300.000 euro aan 2,5% (met verzekerd kapitaal voor de beleggers) en 700.000 euro aan 5,6% (zonder verzekerd kapitaal voor de beleggers).

Cfo Michael Poesen van Cores Development: “De samenwerking en ophaling verliepen feilloos. Op 7 seconden werd het geambieerde bedrag van 1 miljoen euro opgehaald, met dank aan de investeerders die ons hun kapitaal toevertrouwen. Particuliere investeerders konden nu niet alleen investeren in vastgoed, maar ook in onze eigen onderneming. Dat vertrouwen biedt een mooi perspectief voor de toekomst.”

Land Van Ooit

Het Land Van Ooit is een gekende winkel voor geboortelijsten in de regio Antwerpen. Dit familiebedrijf werd opgericht in 1997 en ondertussen bouwt de tweede generatie verder aan de toekomst. Ze zetten sterk in op een kwalitatief assortiment en de persoonlijke service, kennis en ervaring van de medewerkers. Daardoor blijft het bedrijf groeien en vulden ze hun financieringsmix aan met Look&Fin.

Gert-Jan Van Turnhout, zaakvoerder van HLVO: "Look&Fin analyseerde onze aanvraag en begreep al snel wat wij nodig hadden. De fondsen werden in een recordtijd van vier seconden opgehaald. Zo heb ik mijn financieringsronde kunnen afronden tegen een zeer redelijke rentevoet: 2,8%.”