Track & trace voor betalingen vermindert nood aan werkkapitaal

17 januari 2021
Track & trace voor betalingen vermindert nood aan werkkapitaal

Ibanfirst lanceert een track & trace-oplossing voor internationale betalingen. Met deze nieuwe tool kunnen ondernemers de status van hun betalingen in de verschillende stadia van het betalingsproces opvolgen.

Met behulp van de Payment Tracker kunnen kmo’s de status van betalingen volgen op dezelfde manier als bij de track & trace-optie bij de verzending en levering van pakketjes. Zodra de betalende partij de transactie heeft goedgekeurd, kan zij de tracker delen met de ontvangende partij. Elke stap in het betaalproces wordt vervolgens weergegeven. Zo heeft de ontvangende partij een real time bevestiging dat de betaling is verzonden. Hierdoor kan deze ervoor kiezen om de producten of diensten vrij te geven op het moment van betalen in plaats van het moment van het ontvangen van de betaling. Zo kunnen ondernemers onnodig tijdverlies voorkomen. Op die manier bespaart de Payment Tracker niet alleen aanzienlijk op tijd, maar hoeven bedrijven ook minder werkkapitaal te lenen. Doordat hun cash-to-cash cyclus verbetert, zijn zij financieel weerbaarder en toekomstbestendig in tijden van crisis.

Meer transparantie

Naast aanzienlijke kostenvoordelen zorgt de Payment Tracker ook voor meer vertrouwen. Dat draagt bij aan meer transparantie in het internationale betalingsverkeer. Doordat zowel zender als ontvanger de status van transacties op elk gewenst moment kan raadplegen, krijgen zij beiden meer grip op het betalingsverkeer. Zij kunnen tijdig ingrijpen als dat nodig is. Zo krijgen kmo’s inzicht in het betaalgedrag van afnemers en kunnen zij bij vertragingen direct contact opnemen met de desbetreffende bank. Klanten kunnen de bank die de controle doet, sneller helpen aan de juiste gegevens in het due diligence-proces. Als blijkt dat er ondersteunende documentatie ontbreekt, kan de ondernemer deze alsnog aan de bank verstrekken. Zo kan de betaling onmiddellijk doorgaan.

“Steeds meer ondernemers verkopen of kopen producten en grondstoffen in het buitenland. De betalingsvoorwaarden vragen vaak om een voorschot van dertig procent per bankoverschrijving. Ze vragen ook om vereffening van facturen vóór de verzending van de gekochte producten. Met de Payment Tracker kunnen ondernemers nu onnodige vertraging besparen tussen aankooporder en levering. Hierdoor kunnen zij hun cash-to-cash cyclus aanzienlijk verkorten en hun behoefte aan werkkapitaal verkleinen”, zegt Jeroen Hoevers, countrymanager BeNeLux bij Ibanfirst.

Over Ibanfirst

Ibanfirst is een wereldwijde financiële dienstverlener die een gespecialiseerd online platform voor transacties in verschillende valuta biedt aan internationaal opererende kmo’s. Als alternatief voor het traditionele bankaanbod biedt zij een betalingservaring en een aanbod van financiële diensten dat aansluit op de behoefte van kmo’s. Dankzij Ibanfirst kunnen financiële afdelingen van deze bedrijven betalingen verrichten en ontvangen in elke denkbare munteenheid en wisselkoersrisico’s afdekken.