Privacyverklaring

Een ader aan interesses

19 oktober 2023
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Wouter Van Vaerenbergh

Stefan Verstraeten, head of value bij TomTom, vertelt over de drijfveren in zijn werk en leven. “Lezen is verweven met al wat ik doe, al van vroeg in de ochtend.”

“Ik ben een gekwalificeerde superforecaster”, zegt Stefan Verstraeten. “Superforecasters zijn een diverse groep gewone mensen van overal ter wereld die voorspellingen doen. Dat betekent niet dat ik een glazen bol heb. Wel dat ik aandachtig kijk naar patronen en geschiedenis en zo tot besluitvorming kom. Hoe waarschijnlijk is het bijvoorbeeld dat de wereldhandelsorganisatie specifieke wetgeving goedkeurt? Hoe lang doen ze erover? Of hoe groot is de kans op een geopolitieke gebeurtenis zoals een invasie in Oekraïne? Dat heet probabilistisch denken.”

Atypisch durven denken

Of hij tegendraads is? “Zekere niet van nature. Ik blijf wel kritisch en onafhankelijk denken. Bezorg mij niet louter de uitkomst op een vraagstuk, maar ook de data, de gemaakte assumpties, het landschap en de verschillende scenario’s. Dat is intussen een vanzelfsprekende reflex. Radicaal denken, in extreme zwart-wittermen, is niet aan mij besteed. Ik beweeg me liever op een schaal van mogelijkheden.”

Om te superforecasten heeft Stefan Verstraeten verscheidene invalshoeken nodig. “Niet alleen van experten die dicht op hun vakgebied zitten, maar ook van mensen daarbuiten. Zoals bijvoorbeeld ingenieurs in een financiële omgeving. Ook daar neem je beslissingen onder onzekerheid, bijvoorbeeld een businesscase of een budgetteringscyclus. Louter één getal dekt vaak onvoldoende het volledige spectrum. Daarom moedig ik mijn medewerkers aan om atypisch te durven denken.”

Antwoorden én vragen

“Het internationaal wetenschappelijk onderzoek over superforecasting is afgerond en het boek is geschreven. Boeken lezen blijf ik consequent doen. Ik wil begrijpen. Dat is de ingenieur in me. Driekwart van mijn leesvoer is doelgericht: veel non-fictie dus. Elk nieuw boek biedt antwoorden en werpt tegelijk nieuwe vragen op. Zo ontstaat vanzelfsprekend de belangstelling voor een volgend boek. De laatste jaren las ik me in over software-engineering en productontwikkeling. Ik maak vanuit dat vakgebied de brug naar finance. Ik exploreer op die manier een ader aan interesses.”

Lezen doet Stefan Verstraeten dus vaak multidisciplinair. Hoe hij er tijd voor maakt? “Lezen is verweven met mijn leven, met wat ik doe, al van vroeg in de ochtend. Het is een evidentie om te grijpen naar een boek wanneer ik moet wachten of als ik op een vraagstuk zit te kauwen. In en rond mijn woning zijn een viertal plekken waar ik regelmatig lees. Focustijd, die vind ik in mijn zogenoemde ‘gentleman’s study’, mijn bureau met bijbehorende bibliotheek.”

In het Engels

“Wanneer de ziel meer nood heeft dan het hoofd, kies ik voor een non-fictieboek. Peter Matthiessen is een fantastische auteur. Ik lees altijd in het Engels, het aanbod is zoveel rijker. Een aanrader voor de financecommunity? Dat is ‘Monetizing Innovation, how Smart Companies Design the Product Around the Price’. Het gaat over prijszetting, en hoe het anders kan en moet. Dat is mijn wispelturig kantje”, besluit Stefan Verstraeten.