Privacyverklaring

Welke boeken leest u op vakantie?

8 juni 2023
Tekst
Melanie De Vrieze
Beeld
Tom Vanlaere

De zomer is eindelijk in aantocht. Tijd om te deconnecteren. We polsten bij enkele cfo’s en ceo’s welke boeken, zowel fictie als non-fictie, zij straks in hun hangmat of aan het strand lezen.

Paul Denayer, ceo van Prolupin en ex-cfo van Alpro, leest vooral in de week, voornamelijk over de actualiteit en doet dit digitaal. In het weekend neemt hij graag de tijd om de krant grondig door te nemen. Tijdens de vakantie maakt hij tijd voor literatuur, meestal in het Nederlands of het Engels, maar het kan evengoed in het Duits, Frans of Spaans zijn, meestal in functie van het onderwerp en de auteur.

“Ik opteer vaak voor de schriftelijke neerslag van een land of regio en/of een bepaalde periode, zoals in De Bourgondiërs van Bart Van Loo, Napoleon van Johan Op de Beeck of recent nog zijn Leopold II. Steeds meer vind je bij mij thuis boeken over leiderschap en lerende en innoverende organisaties, om andere en betere inzichten te verwerven hoe als individu of groep om te gaan met een steeds sneller veranderende wereld. Een voorbeeld daarvan is Mijn organisatie is een oerwoud van Jef Staes. Mijn echtgenote verdiept zich ook in dit thema, dus we wisselen regelmatig boeken met elkaar uit.”

Tussen feit en fictie

Paul Denayer is meer dan twintig jaar actief in de voedingswereld en leest regelmatig een boek over onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen, zoals duurzaamheid (socio-economisch en milieu), de consument en de shopper en (nieuwe) technologieën.

“Daarnaast durf ik te kiezen voor easy good reads over historische gebeurtenissen, tussen feit en fictie, die mij persoonlijk op een of andere manier prikkelen en ook boeien, zoals over de Bende van Nijvel, de moord op JFK, … Een interessant boek vond ik bijvoorbeeld On the Trail of the Assassins, My Investigation and Prosecution of the Murder of President Kennedy van Jim Garrison.”

Hij leest graag dergelijke boeken omdat het hem toelaat zich te verruimen met ideeën en ervaringen, ook buiten de eigen leefwereld. “Lezen draagt vaak bij tot het bijsturen van mijn zienswijzen en opinies. Het traint ook mijn concentratie, ik raad het iedereen aan.

Boeken die nog op mij liggen te wachten zijn Neuroleadership, a Journey Through the Brain for Business Leaders van Argang Ghadiri, Andreas Habermacher en Theo Peters, Over woke van Bart De Wever en Je bent al genoeg, Mentaal gezond in een gestoorde wereld van Thijs Launspach.”

Geen e-reader

Geert Peeters, cfo bij Greenyard, heeft weinig tijd om te lezen. Hij doet het vooral tijdens de vakantie of als het buiten mooi weer is. “Op reis neem ik meestal twee boeken mee, waarvan ik er zeker één lees.” Hij heeft een grote boekenkast in zijn bureau, met een apart schap voor alle boeken die hij nog niet gelezen heeft. “Als ik interessante lectuur zie, dan schaf ik me dat aan. Ik koop altijd te veel boeken, veel meer dan ik kan lezen. Nu liggen er een twintigtal op mij te wachten.”

Hij leest het liefst in fysieke boeken. “Ik ben niet zo’n grote fan van e-readers. Op een scherm lezen, doet me te veel denken aan mijn professionele activiteiten. Dan heb ik niet het gevoel dat het vakantie is.”

Geert Peeters is geïnteresseerd om te lezen over de dynamiek tussen mensen en hoe teams functioneren. “Als het maar niet te technisch is, en liefst goed onderbouwd en gestoffeerd met veel voorbeelden. Ik heb alles gelezen van Stephen Covey, waaronder De zeven eigenschappen en The Speed of Trust. Ook de boeken van Malcolm Gladwell vind ik boeiend, zoals Blink, Outliers en Tipping Point, omdat ze een menselijk fenomeen bestuderen.

Tipping Point gaat over hoe trends ontstaan en wie welke rol daarin speelt, terwijl Outliers uitlegt wat mensen exceptioneel maakt en dat dat vaak het gevolg is van het milieu of de cultuur waarin je opgegroeid bent. Zijn eerste boek, What the Dog Saw, heb ik nog niet gelezen, dat neem ik mee naar Madeira.”

Het tweede boek dat hij meeneemt, zit in de sfeer van verandermanagement en heet Connect, Building Exceptional Relations with Family, Friends and Colleagues van David Bradford en Carole Robin. “De twee auteurs doceren dit als een van de populairste keuzevakken aan Stanford University. Ze tonen aan dat het proces om zinvolle relaties met familie, vrienden en collega’s op te bouwen en te onderhouden, kan worden beschreven, geleerd en toegepast. Het doet me denken aan een interessante driedaagse met het financeteam over verbindende communicatie.”

Geert Peeters is grote fan van non-fictie. “Het is nooit gewoon maar een theorie, maar gebaseerd op bevindingen die uitgediept worden. Je komt te weten wat het effect ervan is.” Fictieboeken leest hij ook, maar in mindere mate. “Ik heb wel alles van Dan Brown gelezen. Geschiedkundige verhalen met raadsels vind ik boeiend. Van een vriend kreeg ik onlangs The Alchemistvan de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho cadeau. Dat boek ligt ook te wachten op mij … op mijn boekenstapel.”

52 boeken per jaar

Philippe Gijsels, hoofdstrateeg private banking & wealth bij BNP Paribas Fortis, leest het hele jaar door. Een jaar geleden had hij op LinkedIn een boekenchallenge: 52 boeken lezen in 52 weken. “Daar ben ik in geslaagd. Nu heb ik er een rubriek – Over my shoulder – waar ik iedere week een boek belicht.” Hij vertelt met trots over zijn negatieve bibliotheek. “Daar bewaar ik alle boeken die ik nog niet gelezen heb. Tot grote wanhoop van mijn vrouw is dit een grote stapel geworden. Ik vind dat je je geen zorgen moet maken over ongelezen boeken, want het herinnert je er constant aan dat er nog veel is wat je niet weet.”

Hij tipt drie boeken om tijdens de zomervakantie te lezen. Een eerste is The Exponential Age van Azeem Azhar, omdat het een nieuw model biedt om te begrijpen hoe technologie zich zo snel ontwikkelt en waarom het de wereld fundamenteel verandert.

“In het lager onderwijs leerden we om lineair te denken, maar nu zitten we in een periode met exponentiële groei. Denk bijvoorbeeld aan de beursgang van Microsoft of Amazon. Investeringsgewijs is dat bijzonder interessant. Daarnaast zijn er technologische ontwikkelingen die onze samenleving snel overtreffen. Biotech en artificiële intelligentie zijn twee drivers voor die exponentiële groei en ze versterken elkaar. Dat zal grote doorbraken teweegbrengen in de geneeskunde.”

Kracht van fictie

Een tweede boek is Piranesi van Susanna Clarke, een boek dat in 2021 de Women's Prize for Fiction won. De roman speelt zich af in een parallel universum dat bestaat uit een oneindig aantal zalen, waardoor nieuwkomers geleidelijk hun geheugen en identiteit verliezen. “Het gaat over een virtuele wereld. Fictie en technologie lopen er samen. Ik vind het mooi om te zien hoe fictie werelden toont die we ooit misschien met technologie kunnen creëren.”

Where Good Ideas Come From van Steven Johnson gaat dan weer over de vraag wat innovatie is. Het boek toont de principes die de drijvende kracht vormen achter creativiteit. “Wanneer slimme mensen samen aan een project werken, moet je hen loslaten en zelf stappen laten zetten. Beschouw het als een soort escape room, waarbij je van kamer tot kamer gaat. Het boek toont aan dat de beste ideeën voortbouwen op de ideeën en uitvindingen van anderen.

In de laatste dertig jaar was er vier of vijf keer een hype rond artificiële intelligentie, maar dat kwam nooit echt van de grond. De juiste onderdelen waren niet aanwezig. Die zijn er nu wel, namelijk computerkracht en big data. Die twee zullen ongeziene vooruitgang boeken.”

Deze zomer leest Philippe Gijsels The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson omdat het boek een ongekende visie biedt op klimaatverandering. “Het geheel wordt verteld door fictieve ooggetuigen, waardoor het een meesterwerk van de verbeelding is. Het toont aan hoe klimaatverandering ons de komende decennia zal beïnvloeden.”

Elke dag iets goeds

Isabelle Van Iseghem, ceo van Moore Belgium, leest graag, ook al heeft ze er te weinig tijd voor. In het weekend en tijdens de vakanties lukt haar dat beter. “Op reis vertrek ik altijd met een stapel boeken. Dan lees ik gemakkelijk op één of twee dagen een boek uit.”

Wat ze leest, hangt af van haar stemming. Ze geniet van complexere boeken of managementlectuur om zich te laten inspireren. Op andere momenten heeft ze nood aan boeken waarbij ze niet hoeft na te denken. “Dan gaat mijn voorkeur naar iets romantisch of een lichte thriller. Ik lees het liefst op papier. Ik heb het gevoel dat dat ook beter blijft hangen.”

Ze tipt twee boeken die ze tijdens de paasvakantie las en haar veel inzicht en begrip bijbrachten. Een eerste is Positieve intelligentie van Isabelle Hoebrechts en Gina Peeters. “We spreken altijd over IQ en EQ, maar positieve intelligentie kan echt een enorm verschil maken.

Het gaat erover om in elke dag iets goeds te vinden en met een glimlach op te staan en te gaan slapen. Deze zomer wil ik hun tweede boek Zuurstof voor het brein lezen. Daarin gaan de auteurs dieper in op de impact van positieve intelligentie op de organisatie en het leiderschap.”

Naar de basis van leiderschap

Omringd door slechte bazen van Thomas Erikson betekende ook veel voor Isabelle Van Iseghem. Het boek gaat over de psychologie van samenwerken. “Toen ik het las, waren er een aantal personen met wie het keer op keer moeilijk ging en waarvan ik niet goed wist hoe dat kwam. De auteur beschreef situaties die ik ook meegemaakt had. Erikson geeft niet alleen de valkuilen mee, maar ook tips om er beter mee om te gaan. Ik heb er enkele toegepast en die hadden echt effect.”

Op de stapel ligt ten slotte nog Back to basics in leiderschap van Michel De Coster. “Het is een praktisch boek dat ons eraan herinnert om stil te staan bij de basis. We stretchen onszelf altijd verder en geven veel aandacht aan extraatjes, waardoor we de basis soms vergeten.”