Privacyverklaring

‘Het werkleven staat ver van de theorie’

20 september 2023
Tekst
Thomas Laureys

Na het behalen van zijn diploma wist Jens Hoogewijs niet meteen waar hij heen wou. Via een event van JooS Consulting ontdekte hij de consultancywereld. Eén jaar en twee opdrachten later blijkt het een perfecte match voor hem.

Jens Hoogewijs behaalde een master in Finance aan de universiteit van Antwerpen. Hij werkt nu net iets meer dan een jaar bij JooS Consulting. “Ik ontdekte Joos via LinkedIn en ging naar een van hun evenementen voor pas afgestudeerden. Zo ging de wereld van consultancy voor mij open. Als student was dat thema voor mij vrij abstract. Dat JooS veel verschillende klanten heeft, waaronder grote spelers, trok me aan. Het evenement gaf me een goede indruk van JooS en de consultancywereld en ik besloot te solliciteren.”

Afwisseling troef

“Ik deed al twee projecten en die waren heel verschillend. Voor het eerste project werkte ik voor een grote speler in de autoindustrie. Tijdens mijn tweede project mocht ik samenwerken met een grote Amerikaanse multinational. Die afwisseling is heel leuk en leerrijk om te ervaren.”

Op lange termijn wil Jens Hoogewijs evolueren naar een analyse- en controlefunctie. “Ik heb in het begin zelf aangegeven dat ik die richting uit wil. Als starter begin ik in een bredere functie en doe ik ervaringen op vooraleer in een meer gespecialiseerde functie te stappen.”

‘Tijdens mijn opleiding bleef alles veelal bij theorie. Net als veel studenten vroeg ik me daarom af wat ik zou doen eens ik mijn diploma had. Consultancy bleek een goede keuze voor mij. Ik kan verschillende opdrachten uitvoeren bij diverse bedrijven, wat zorgt voor veel afwisseling. Bovendien stippel ik mee mijn eigen traject uit. Tegelijk heb ik de voordelen en zekerheid van een vast contract en zoekt JooS naar interessante mogelijkheden voor mij.”

Stap in het onbekende

Jens Hoogewijs blikt terug op de overstap van het studentenleven naar de werkwereld. “Een eerste job is een grote stap. Die ervaring staat ver af van de voornamelijk theoretische wereld als student.”

“Aangezien ik al op meerdere plaatsen projecten deed, leerde ik telkens veel mensen en teams kennen. Plots moet je effectief met collega’s samenwerken. Dat vraagt wat aanpassing en het is behoorlijk uitdagend. Ik probeer dit te zien als een opportuniteit. Het is ook een uitgelezen kans om een netwerk uit te bouwen.”

Niet te snel willen gaan

Welke lessen trekt Jens Hoogewijs uit zijn eerste werkervaring? “Ik heb moeten leren om tevreden te zijn met wat ik heb en waar ik sta. Ik ben zeer ambitieus, maar dat moet af en toe ‘geplaatst’ worden. Ik heb geleerd dat ik niet te snel moet willen gaan”, besluit de jobstarter.