Privacyverklaring

Een miljoen euro voor liquiditeitsoplossing van Virteo

4 juni 2020
Tekst
Peter Ooms

De Belgische fintech Virteo versterkt zich met een financieringsronde van bijna één miljoen euro. Het bedrijf beheert een platform voor een efficiënte en ethische invordering van onbetaalde facturen.

De bestaande investeerders Theodorus, Ark Angels Activator Fund en het management zorgden voor nieuw werkkapitaal. Daarnaast stapte ook 4Ventures in. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV heeft in diezelfde ronde ook financiering toegezegd.

Hulp in coronatijden

Veel bedrijven en overheden worstelen al langer met onbetaalde facturen, want 50% van facturen wordt laattijdig betaald. De coronacrisis legt dit pijnpunt helemaal bloot. Bedrijven moeten voldoende geld in kas hebben om het hoofd boven water te kunnen houden. Tegelijk willen zij hun wanbetalende klanten behoeden voor agressieve en onethische invorderingspraktijken. Veel klanten kregen bij het uitbreken van de coronacrisis nog even betalingsuitstel. Onder andere dankzij de betaalpauze die de overheid voorziet op kredieten. Ook sommige instellingen gaven hun klanten spontaan enig respijt. CEO Wouter Vanderheere ziet die situatie stilaan keren: “We verwachten een golf van wanbetalingen vanaf deze zomer nu de schuldeisers het water aan de lippen staat en zodra de betaalpauzes aflopen. Virteo biedt een platform dat zowel de belangen van schuldeisers en invorderaars als van wanbetalers verzoent”.

Wouter Vanderheere, ceo Virteo

Enerzijds biedt Virteo bedrijven en publieke instellingen een efficiënte manier om hun facturen in te vorderen. Dat kan door een transparante samenwerking met schuldinvorderaars, zoals gerechtsdeurwaarders, advocaten en incassobureaus. Zo kan het bedrijf niet alleen zijn cashpositie verbeteren en invorderingskosten besparen. Het kan vooral ook zijn invorderaars beter sturen en de relatie met zijn klanten veiligstellen. Invorderaars van hun kant kunnen dankzij het Virteo platform ook hun dossiers efficiënter behandelen.

Vicieuze schuldencirkel

Anderzijds helpt Virteo mensen in moeilijke papieren een uitweg uit de vicieuze schuldencirkel. De Nationale Bank en de werkgeversorganisaties verwachten 250.000 ontslagen werknemers en failliete zelfstandigen op vrij korte termijn ten gevolge van Covid-19. “De grootste impact op de gezinnen moet nog komen helaas. Stel dat nog maar de helft van de mensen die dan plots zonder inkomen komen te zitten, begint achter te lopen op hun kredietafbetalingen. Dan spreken we al van een stijging met 20% van het aantal wanbetalingen op leningen. Om nog maar over de vaste gezinsuitgaven zoals nutsvoorzieningen en telecom te zwijgen.”

Daar ziet Wouter Vanderheere een belangrijke sociale rol van Virteo: “Ons platform laat een ethische en menselijke invordering toe van deze schulden. Virteo biedt namelijk volledige transparantie in het hele proces naar bedrijven en instellingen toe, en – volledig uniek – ook naar de wanbetalers toe. Een minnelijke oplossing draagt de voorkeur weg, pas daarna komen zij in een gerechtelijk traject terecht. Daarnaast kunnen wanbetalers via het Virteo platform zelf het initiatief nemen om een afbetalingsplan voor te stellen en af te spreken met hun schuldeisers.”