Privacyverklaring

Kebony haalt 30 miljoen euro op in een kapitaalronde

29 oktober 2021
Tekst
Peter Ooms

Kebony, het Noorse bedrijf voor houtverduurzamingstechnologie, kondigde aan dat het met succes 30 miljoen euro heeft opgehaald in een kapitaalronde. Jolt Capital en Lightrock namen daarbij het voortouw.

De financieringsronde van 30 miljoen euro van Kebony wordt geleid door Jolt Capital en Lightrock. Zij sluiten zich hiermee aan bij bestaande aandeelhouders van Kebony, met name Goran, MVP, FPIM, PMV en Investinor. De laatste twee zullen ook vertegenwoordigd blijven in de raad van bestuur. De kapitaalinjectie zal de groeiactiviteiten van Kebony uitbreiden en versnellen in Europese en Amerikaanse kernmarkten. Met de opgehaalde middelen kan Kebony verder groeien in een markt van 3 miljard euro. Het wil gebruikmaken van de onderliggende megatrends van de productie van duurzame materialen voor de residentiële en niet-residentiële bouwsectoren.

Geografische groeistrategie

"Kebony realiseerde een omzetgroei van 23% in de eerste helft van 2021 tegenover dezelfde periode in 2020, met een sterk positieve EBITDA. De inkomsten waren in 2020 al met 26% gestegen. Daarbij zien we een aanzienlijke verbetering van de EBITDA dankzij de geografische groeistrategie van het bedrijf in belangrijke markten. De voltooiing van deze financieringsronde verbetert in belangrijke mate de financiële flexibiliteit van Kebony. Het ondersteunt ook de versnelde groeistrategie", aldus Thomas Vanholme, cfo van Kebony.

Frank Kindt van PMV: “Kebony heeft onder andere een productievestiging in Antwerpen. De participatie van PMV in Kebony stijgt in voorliggende transactie naar 21,7% (FD) door de conversie van vroegere toegekende leningen.”

Verduurzaming

Met zijn gepatenteerde houtverduurzamingstechnieken waarmee het op een milieuvriendelijke manier beter hout produceert, wil Kebony de CO2-uitstoot en tropische ontbossing tegengaan.

De gepatenteerde houtverduurzamingstechnologie van Kebony verbetert de eigenschappen van duurzaam zachthout en geeft het dezelfde eigenschappen als hoogwaardig hardhout.

De belangrijkste disruptieve tendensen in de bouwsector zijn de behoefte aan groenere, veiligere en betere producten. De standaard bouwmaterialen zoals beton en staal stoten immers wereldwijd enorm veel CO2 uit. Daarnaast zal de bestaande grote markt voor tropisch hout meer en meer worden vervangen door verbeterd hout.

Foto: Norman Willemsen (rechts), ceo van Kebony en cfo Thomas Vanholme.