Privacyverklaring

Een op vijf werknemers krijgt in 2023 winstpremie of loonbonus

9 februari 2024
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Anneleen Verstraeten - SD Worx

In totaal geniet een op de vijf werknemers in 2023 ofwel de cao90-loonbonus (achttien procent), ofwel de winstpremie (twee procent).

De cao90-loonbonus kent het meest bijval, vooral bij werkgevers met meer dan twintig werknemers. Die benutten het instrument voor het behalen van collectieve doelstellingen. De winstpremie bekoort ook de kleinste kmo’s en komt in 2023 opnieuw op hetzelfde niveau als in 2020. Toen ging het om de winst van 2019. Het uitgereikte bedrag is wel gestegen.

Dit berekent hr-specialist SD Worx op basis van de meest recente loondata, tot en met december 2023. Het gaat om de data van meer dan 1,2 miljoen werknemers in de privésector bij meer dan 37.000 Belgische werkgevers.

Ook bij de kleinste kmo’s

De loonbonus cao90 bestaat ondertussen vijftien jaar, sinds 2008. Het is fiscaal een interessant instrument om groepen medewerkers te belonen die een gezamenlijke doelstelling halen. Het geeft werkgevers vrijheid omdat de bonus – net als de winstpremie – niet moet worden aangerekend op de loonmarge én niet elk jaar moet worden toegekend. Fiscaal interessant is ook de winstpremie, die nu zes jaar bestaat. De winstpremie wordt toegekend aan alle medewerkers voor de behaalde winst van het afgelopen boekjaar.

Winstpremies komen het meest voor bij kmo’s tot twintig werknemers. Bijna negentig procent van alle werkgevers die een winstpremie toekenden, zijn kmo’s met minder dan vijftig werknemers.

De cao90-loonbonus kent een breder bereik en overtuigt de helft van alle werkgevers met meer dan 250 werknemers. Als je rekening houdt met het aantal bedrijven, geldt: hoe groter de kmo, hoe meer succes de maatregel heeft.

Minstens een op vijf werkgevers kiest voor cao90-loonbonus

Vanaf twintig werknemers biedt minstens een op de vijf werkgevers de speciale loonbonus aan. Negentien procent is het laagste aandeel, bij kmo’s van twintig tot negenenveertig werknemers. In de grotere organisaties gaat het gemakkelijk om de helft van de werkgevers. Enkel bij de kmo’s met minder dan twintig werknemers gaat het gemiddeld om minder dan vijf procent die de loonbonus aanbiedt.

Het is voor het eerst dat het aandeel werknemers niet verder stijgt. Bijna achttien procent of een op zes krijgt in 2023 een premie voor behaalde collectieve resultaten. Dit is evenveel als vorig jaar. Het uitgekeerde mediaanbedrag is het laatste jaar gedaald met twaalf procent en bedraagt nu 850 euro (bruto). Daarmee komt het onder het niveau van 2021.

Enkel bedrag winstpremie stijgt

In 2023 krijgt twee procent van de werknemers een winstpremie. Het mediaanbedrag is voor dit instrument wel verder gestegen, tot 1.060 euro. Dat is een stijging met 32 procent het laatste jaar.

Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur van SD Worx: “Bijna de helft van de werkgevers geeft al drie jaar op rij een winstpremie. Dit betekent dat zij het belangrijk vinden om hun winst te delen met hun medewerkers. Ook de medewerkers appreciëren de winstdeling, anders blijven werkgevers dit niet doen. Dit instrument is een mooie aanvulling op de cao90-loonbonus, die toelaat op heel specifieke objectieven te sturen. Beide hebben naast hun gunstige parafiscale behandeling een echt collectieve insteek. Ze wakkeren het groepsgevoel binnen de onderneming aan en zetten het in de verf. Bovendien maken deze bonussen je aantrekkelijker ten opzichte van andere werkgevers.”