Privacyverklaring

Variabele verloning in 2024

2 januari 2024
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
FOTO DOOR NATALIYA VAITKEVICH - PEXELS

Een op de tien kmo’s start in 2024 met een collectieve of individuele bonus. Individuele doelstellingen primeren bij variabele verloning. Acht op de tien kmo’s houden zich in 2024 aan de huidige loonnorm van 0%. Toch voorziet twee op tien in een budget voor extra’s, maar ze denken daarbij weinig aan variabele verloning.

SD Worx concludeert een en ander uit een bevraging in september 2023 van 656 kmo-bedrijfsleiders.

“Een op de tien kmo’s start in 2024 met de gewone individuele bonus en nog eens een op de tien (11%) met een collectieve bonus, zoals de winstpremie (6%) en de cao-loonbonus (5%). Dan gaan deze kmo’s best in het voorjaar aan de slag”, stelt Annelies Rottiers, business unit manger consulting kmo bij SD Worx.

“Voor wie toch iets extra wil doen voor de medewerkers, in lijn met de loonnorm, ligt hier nog potentieel. Belonen voor behaalde resultaten levert een duidelijke win-win op: vooruitgang op specifieke doelstellingen én meer motivatie dankzij een mooie nettobeloning.”

De meerderheid van de kmo’s maakt (nog) geen gebruik van variabele verloning als onderdeel van het loonbeleid. Meer dan een kwart van de kmo’s geeft ook toe de verschillende instrumenten niet of niet voldoende te kennen.

Photographer: Created with Datawrapper

Vooral voor commerciële profielen en managers

Een op de drie kmo’s is overtuigd van het nut van variabele verloning voor zowel commerciële profielen als managers. Een op de drie ziet er zelfs heil in voor iedereen. In tweede orde denken kmo’s aan expert- of consultancyprofielen, maar een op de vijf vindt dit ook nuttig voor technische en ondersteunende profielen.

Photographer: Created with Datawrapper

Individuele doelstellingen primeren

Bijna de helft van de kmo’s werkt bij variabele verloning enkel met individuele doelstellingen. Nog eens een kwart combineert individuele met collectieve doelstellingen, waardoor ongeveer 70% minstens individuele doelstellingen, of een combinatie hanteert.

Annelies Rottiers van SD Worx: “Een kmo-werkgever kan het meeste halen uit een combinatie: met doelen op bedrijfsniveau om iedereen mee te krijgen én individuele doelstellingen gekoppeld aan de functie voor de individuele waardering. Het gaat niet alleen over financiële doelstellingen zoals omzet, maar ook bijvoorbeeld nieuwe introducties bij klanten, verlagen van de kost van rollend materieel.”