Privacyverklaring

Weinig individuele salarisverhogingen in 2023. Brengt 2024 verandering?

5 januari 2024
Tekst
Gert Verlinden

De bedienden in paritair comité 200 genieten deze maand salarisverhogingen van 1,48 procent. Dat is een significant verschil met de sprong van ruim 11 procent in januari 2023.

Het effect van die groei op het loonvolume bij kmo’s? Minder aanwervingen, weinig individuele loonsverhogingen en beperkte collectieve bonussen.

Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij 1.043 kleine en middelgrote ondernemingen. Zowat de helft van deze bedrijven gaf aan dat er in 2023 geen of minder mogelijkheden waren voor individuele loonsverhogingen. Zowat één op de drie vermeldt geen enkele vorm van collectieve bonussen toe te kennen. Hieronder vallen de fiscaal geoptimaliseerde systemen zoals de populaire loonbonus of de winstpremie. De hogere loonkosten resulteerden vorig jaar ook in een vertraging van de aanwervingen, rapporteert zowat dertig procent van de kmo’s.

Cafetariaplan

In de zoektocht naar talent ontstaat op die manier een bijkomende handicap wanneer bedrijven onvoldoende weten in te gaan op de salarisverwachtingen van kandidaten. Dat fenomeen maakt dat ze hun verloningsbeleid overwegen te hertekenen en te moderniseren, aldus Liantis. Cafetariaplannen, samengesteld uit diverse verloningselementen en ontworpen op maat van de behoeften van de individuele medewerker, vormen een alternatief om het verschil te maken op de krappe arbeidsmarkt.

Nieuwjaarsdrink

Tot slot, opmerkelijk in januari wanneer de traditionele nieuwjaarsfeesten plaatsvinden: zowat een op de vier werkgevers organiseerde minder evenementen om de kosten te drukken. Bedrijven blijven zich volgens Liantis bewust van het belang van een goede werksfeer, maar moeten harde keuzes maken.

En wat brengt 2024? De mildere indexcijfers verlichten de druk op de loonmassa. Zo ontstaat potentieel opnieuw ruimte voor individuele salarisverhogingen voor werknemers en onderhandelingsmarge bij de bespreking van het salaris in een aanwervingsproces.

Bron: Liantis