Privacyverklaring

Ideeën genereren met ChatGPT

6 oktober 2023
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Inna Landman (foto Nicolas Herbots)

Inna Landman is senior vicepresident Talent Acquisition, People Experience & Insights van techbedrijf Workday. In haar afdeling gebruikt ze zelfontwikkelde tools op basis van artificiële intelligentie en machinelearning. Toch experimenteert ze ook met ChatGPT.

“In mijn werk experimenteer ik met ChatGPT. Voor mij komt die tool het best tot zijn recht als een generator van ideeën. Wanneer ik een presentatie moet geven, bereid ik me voor en breng mijn ideeën op een rijtje. Dan vraag ik aan ChatGPT om ook een voorstel te doen. Zo weet ik meteen of ik geen belangrijke zaken over het hoofd heb gezien”, zegt Inna Landman.

Inhoud blijven controleren

“Vroeger sprak ik met mijn collega’s over de inhoud, maar nu heb ik een bijkomende bron van inspiratie. ChatGPT is voor mij een content thought partner die extra ideeën kan leveren. Tegelijk weet ik dat ik alle inhoud moet blijven controleren, want je kan de inhoud nooit echt vertrouwen. Persoonlijk ben ik ook heel gecharmeerd door de AI-tools voor fotografie.”

Inna Landman: “Tijdens een sessie voor het hr-departement toonde een expert hoe hij met bestaande AI-tools op enkele minuten een paper van dertig pagina’s kon samenvatten in vijf punten, met daarbij een videofilmpje en een volledige presentatie. Ook op dat vlak mogen we nog grote dingen verwachten.”

Personeel centraal in hr-strategie

“Professioneel gebruiken we in het hr-departement onze eigen software voor alle toepassingen. Daarin zitten al meer dan tien jaar ook zelfontwikkelde tools op basis van machinelearning en artificiële intelligentie. Die toepassingen zijn ook getraind op de data uit ons cloudplatform. Dat houdt in: onze eigen personeelsdata en de gegevens van bedrijven die hun toestemming geven om die te gebruiken in een trainingsomgeving. Daarmee hebben we nu toepassingen van analytics gebouwd. Die geven niet alleen de hr-collega’s, maar alle medewerkers van het bedrijf de kans zelf na te gaan hoe hun situatie is. Welke promotiekansen hebben ze? Welke training kan nuttig zijn? Op die manier staan de personeelsleden heel centraal in onze hr-strategie”, concludeert Inna Landman.